Meer blessures bij snelgroeiende atleten
Jeugdatleten wiens benen snel groeien, lopen meer risico op blessures. Dit geldt met name voor blessures aan botten en in groeischrijven. Dat blijkt uit onderzoek van het Aspetar Orthopaedic and Sports Medicine Hospital, waarin onderzoekers keken naar de invloed van groeisnelheid op het ontstaan van blessures.
Eerder was al duidelijk dat de groeispurt het risico op blessures vergroot. Wat de precieze oorzaak hiervoor was, wisten de onderzoekers destijds echter niet. Zo werd het moment waarop de groeispurt plaatsvond, ingeschat met een formule. De onderzoekers keken echter niet naar de daadwerkelijke snelheid waarmee het lichaam en de botten groeiden. In de nieuwe studie, onder leiding van Eirik Wik, keken ze wél nauwkeurig naar de groei over de tijd. Hieruit blijkt dat de snélheid waarmee de lichaamslengte en beenlengte toeneemt, samenhangt met blessures. Hierbij gaat het vooral om blessures aan botten en in groeischijven, zoals in het bekken of de voeten.
Wat is er al bekend?
- De groeispurt vergroot het risico op blessures.
Wat is nieuw?
- Atleten wiens benen snel groeien, lopen meer risico op blessures. Hierbij gaat het om blessures aan botten en in groeischijven.
- Ook een sterke toename in de botleeftijd vergroot het risico op blessures.
Botleeftijd
Wik en zijn collega’s keken naar de lengte, het gewicht, de botleeftijd en het aantal blessures van 74 fulltime atleten. De atleten waren bij de start van het onderzoek gemiddeld ruim dertien jaar oud. Deze jonge sporters kregen meer blessures bij een sterke toename in de botleeftijd; de leeftijd die past bij de lichamelijke leeftijd.
Dit ontdekten de onderzoekers door de botleeftijd voor en na een seizoen in kaart te brengen. De botleeftijd bepaalden ze met een röntgenfoto van de hand en pols. Blessures werden alleen geregistreerd wanneer atleten ten minste een dag niet konden trainen.
Minder blessures bij volgroeide atleten
Niet geheel verrassend liepen de atleten die juist lichamelijk volwassener waren, mínder risico op blessures in groeischijven. Dit komt doordat de groeischijven zijn gesloten bij volgroeide atleten, waardoor ze minder gevoelig zijn voor blessures. Minder lichamelijk volwassen atleten lijken daarentegen extra gevoelig voor blessures in de groeischijven.
De onderzoekers toonden geen verband aan tussen het aantal blessures en de snelheid waarmee de romplengte, het gewicht of de BMI van atleten toenam.
In de weg
Door de botleeftijd en de groei van het lichaam en de benen te monitoren, krijgt een coach informatie over wie meer risico loopt op blessures. Deze kennis draagt mogelijk bij aan het voorkomen van langdurige blessures. Dat is een belangrijke bevinding, omdat blessures de ontwikkeling van jonge topsporters in de weg kunnen zitten.
Bron
- Wik EH, Martínez‐Silván D, Farooq A, Cardinale M, Johnson A, Bahr R (2020). Skeletal maturation and growth rates are related to bone and growth plate injuries in adolescent athletics. Scand. J. Med. Sci. Sports, Epub ahead of print doi: 10.1111/SMS.13635