Spring naar content

Meer burn-outklachten bij sporters die denken dat hun coach perfectionistisch is

Sporters lopen niet alleen meer risico op een burn-out vanwege hun eigen perfectionisme, maar ook als ze denken dat hun coach perfectionistisch is. Dat blijkt uit een recente Engelse studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift European Journal of Sport Science.

Bij een burn-out hebben sporters last van fysieke of emotionele uitputting, verlies van het vertrouwen in de eigen prestatie en minder gevoel van verbondenheid met de sport. Deze symptomen hangen samen met een verminderde motivatie, prestatie en mentale gezondheid. 

Dat perfectionisme het risico vergroot op een burn-out was al langer bekend. Perfectionistische sporters leggen de lat extreem hoog voor zichzelf – en soms voor anderen – en zijn zelden tevreden met hun prestaties. Deze eigenschap kan ervoor zorgen dat sporters zich sneller opgebrand voelen. Dat dit ook voorkomt bij sporters die denken dat hun coach een perfecte prestatie van hen verwacht, laten de Engelse onderzoekers met hun studie zien.

Wat is al bekend?

  • Perfectionisme is een risicofactor voor een burn-out bij sporters.

Wat is nieuw?

  • Sporters die denken dat hun coach perfectionistisch is, ervaren meer burn-outklachten.

Verwachtingen

Met name sporters die geloven dat de omgeving van hen verwacht perfect te zijn – sociaal voorgeschreven perfectionisme – hebben vaker burn-outklachten. Dit ontdekten de Engelsen door 190 individuele sporters, onder wie atleten, tennissers en golfers, te bevragen. 

Bewustwording coach

De perceptie van de sporter betekent niet dat de coach zich ook daadwerkelijk perfectionistisch opstelt. Maar de coach kan zich wel bewust worden van de aanname van de sporter en welke weerslag die heeft op de prestatie. Dat is een goede stap in de richting van mentaal gezonde sporters.

Zelfcompassie

Ook sporters zelf kunnen een stap zetten. Hoewel er nauwelijks studies zijn naar het voorkomen van een burn-out bij sporters, helpen mogelijk lessen uit het bedrijfsleven. Hier blijkt cognitieve gedragstherapie effectief bij het aanpakken van perfectionistische gedachten. Ook mindfulness en zelfcompassie-interventies – waarbij iemand leert om te focussen op eigen gevoelens, gedachten en ervaringen vanuit een vriendelijke en niet-oordelende houding – helpen bij perfectionisme. Met zulke interventies vermindert hopelijk het aantal sporters met burn-outklachten.

Bron

  1. Olsson LF, Madigan DJ, Hill AP, Grugan MC. Do Athlete and Coach Performance Perfectionism Predict Athlete Burnout? Eur J Sport Sci. 2021 Apr 23: Epub ahead of print, doi: 10.1080/17461391.2021.1916080.