Spring naar content

Meer darmschade na inname van ibuprofen bij duurinspanningen

Het innemen van het ontstekingsremmende middel ibuprofen kan de darmschade die door inspanning ontstaat verergeren. Dat concluderen de Nederlandse wetenschappers Van Wijck en collega’s uit Maastricht.

Topsporters willen wel eens ibuprofen slikken om pijn aan de spieren, pezen of gewrichten te verminderen. Van Wijck en collega’s refereren naar studies die aangeven dat 12% van de wielrenners en maar liefst 90% van de professionele voetballers ibuprofen gebruiken. Daarnaast hebben Van Wijck en collega’s in een studie aangetoond dat een uur zware inspanning leidt tot darmschade en een hogere doorlaatbaarheid van de darmwand [1]. In de hier samengevatte studie hebben deze wetenschappers onderzocht of het innemen van ibuprofen deze negatieve effecten beïnvloedt.

Negen mannelijke wielrenners of triatleten van gemiddeld 27 jaar, zijn tijdens 4 verschillende condities onderzocht. De condities waren: 1) tijdens en na fietsen en inname van ibuprofen, 2) tijdens en na fietsen zonder inname van ibuprofen, 3) rust na inname van ibuprofen, en 4) rust zonder inname van ibuprofen. De inname van ibuprofen bestond uit 400 mg ibuprofen de avond voor de inspanning en 400 mg ibuprofen in de ochtend, 60 minuten voor de start van de inspanning. De inspanning bestond uit 60 minuten fietsen op een fietsergometer op 70% van het maximale wattage.

Uit het onderzoek blijkt dat de darmschade tijdens de fietstest zonder inname van ibuprofen toeneemt, maar dat de schade na inname van ibuprofen veel groter is. Hetzelfde resultaat is gevonden voor de doorlaatbaarheid van de darmwand.
Na de inspanning herstelt de opgelopen darmschade zich. Zonder ibuprofen zijn de darmen na ongeveer 60 minuten hersteld. Wanneer ibuprofen is ingenomen, duurt het herstel langer en zijn de darmen 120 minuten na de inspanning nog niet op het oude niveau.

De extra schade en vergrote doorlaatbaarheid die ontstaat door inname van ibuprofen kunnen darmklachten opwekken of verergeren. Dit terwijl darmklachten een veel voorkomend probleem is bij duuratleten. Door deze darmklachten kan de prestatie afnemen. Tevens is het zo dat wanneer ibuprofen is ingenomen het darmherstel langer duurt.
Het moet worden opgemerkt dat de dosis ibuprofen die atleten gebruiken, wel eens hoger zou kunnen zijn dan de dosis die is onderzocht. De maximale aanbevolen dagelijkse dosis ibuprofen zonder recept is 1,2 gram. Dit kan oplopen tot maximaal 2,4 gram wanneer ibuprofen is voorgeschreven. Veel hogere waarden dus dan de 2 x 0,4 gram die is onderzocht door Van Wijck en collega’s.

Bedenk dus goed of je wel ibuprofen moet slikken als je pijntjes hebt en je minimaal een uur intensief wil gaan sporten. Helemaal als je bekend bent met darmklachten tijdens de inspanning.

Auteur: S. (Susan) Vrijkotte

Bronnen

  1. Van Wijck K, Lenaerts K, van Loon LJ, Peters WH, Buurman WA, Dejong CH (2011) Exercise-induced splanchnic hypoperfusion results in gut dysfunction in healthy men. PLoS One, 6: e22366
  2. Van Wijck K, Lenaerts K, van Bijnen AA, Boonen B, van Loon LJC, Dejong CHC, Buurman WA (2012) Aggravation of exercise-induced intestinal injury by ibuprofen in athletes. Med. Sci. Sports Exerc., DOI: 10.1249/MSS.0b013e318265dd3d