Spring naar content

Mentholspray geeft verlichting in de warmte maar verbetert prestaties niet

Mentholspray zorgt ervoor dat sporters minder last hebben van de warmte en uitputting, en voor een verbeterd algeheel comfort bij een tijdrit in de warmte. Het zorgt niet voor een verandering in prestatie of kerntemperatuur.

Een warme omgeving heeft een nadelig effect op het leveren van een duurprestatie. Naast het opwarmen van het lichaam kan een sporter ook te maken krijgen met een oncomfortabel gevoel van warmte. Veel sporters proberen dit gevoel tegen te gaan. De meest bekende methode om bijvoorbeeld water over het lichaam heen gieten of te drinken. Het is bekend dat menthol een verkoelend effect kan hebben. Onderzoekers uit Newcastle zochten daarom uit wat het effect van spray met menthol op het shirt van sporters is gedurende een tijdrit in de warmte op het gevoel van warmte, comfort, uitputting en fietsprestaties.

Prestatie in de warmte

Aan dit onderzoek deden 8 recreatieve sporters mee. Zij voerden twee maal een 16,1 km tijdrit uit op een ergometerfiets in een klimaatkamer bij 33,5 °C en een luchtvochtigheid van 33%. Tijdens beide tijdritten stond er een ventilator 80 cm voor de sporters die lucht blies met gemiddeld 7,2 km/h. In willekeurige volgorde zijn de shirts van de sporters besproeid na de tiende kilometer met 100 ml spray met 20% L-menthol of 100 ml water. Tijdens beide tests is elke 2 km gevraagd hoe warm en uitgeput en comfortabel de sporters zich voelden. Daarnaast is onder andere de kerntemperatuur van de sporters gemeten gedurende beide tests.

Uit de resultaten blijkt dat er geen verschil was in prestatie (gemiddeld 32:30 min) en kerntemperatuur aan het einde van de prestatie (gemiddeld 38,3 °C) tussen de tijdrit met waterspray en de tijdrit met mentholspray. De sporters hadden minder last van de warmte en van uitputting, en het algehele comfort was verbeterd vanaf het moment dat de mentholspray was toegepast in vergelijking met de waterspray.

Conclusie

Mentholspray zorgt ervoor dat sporters minder last hebben van warmte en uitputting en dat het gevoel van algeheel comfort verbetert, maar het zorgt niet voor een betere prestatie. In de warmte kan een sporter het gebruik van mentholspray aangenamer vinden dan het gebruik van waterspray.

Bron

  1. Barwood MJ, Corbett J, Thomas K, Twentyman P (2015) Relieving thermal discomfort: Effects of sprayed L‐menthol on perception, performance, and time trial cycling in the heat. Scand. J. Med. Sci. Sports, 25(S1), 211-218