Spring naar content

Middagdutje maakt vechtsporters alerter

Karateka’s presteren beter als ze na de lunch een half uurtje slapen. Na een middagdutje konden de sporters sneller reageren en maakten ze minder fouten. Bij slaapgebrek compenseerde het middagdutje de prestatie-achteruitgang.

Het is niet zo gek dat deze sporters baat hebben bij een middagdutje. Gezien de mentale en fysieke inspanning die bij karate komt kijken en het feit dat karateka’s dikwijls meerdere wedstrijden op één dag moeten vechten, hebben ze vaak last van vermoeidheid. Een korte nacht bleek in dit onderzoek funest voor de prestaties van karateka’s. Het vertraagde hun reactietijd met vijf procent en kortte hun uithoudingsvermogen met maar liefst twaalf procent. In een snelle en intensieve vechtsport kan dit voor een flinke prestatie-achteruitgang zorgen.

Franse onderzoekers testten of een middagdutje dertien karateka’s van het Tunesische nationale team kon oppeppen. Hoewel de sporters zich na het dutje niet echt fitter voelden, verbeterde hun reactie- en beslisvermogen.

Wat is er al bekend?

  • Slaapgebrek leidt tot slechtere sportprestaties.

Wat is nieuw?

  • Een middagdutje verhoogt accuraatheid en reactievermogen bij karateka’s met én zonder slaapgebrek

Vooral korte nacht funest

De sporters ondergingen vier testdagen. Op twee van de vier testdagen moesten de karateka’s wakker blijven tot drie uur ’s nachts. Op één van deze dagen mochten ze na de lunch een middagdutje doen van een half uur. ‘s Middags ondergingen de sporters tests voor reactievermogen, keuzesnelheid, spronghoogte en karatevaardigheden. De karateka’s compenseerden met het dutje volledig hun vermoeidheid: er was geen sprake meer van slomere reactietijden of een beperkt uithoudingsvermogen.

Zelfs als de karateka’s een goede nachtrust hadden gehad, gaf een dutje de prestaties een zetje in de goede richting. Op de testdagen dat sporters een volledige nacht mochten slapen scoorden ze ook beter op reactietijd en accuraatheid als ze een dutje hadden gedaan. Middagdutjes helpen echter niet bij alles: op sommige punten zagen de onderzoekers geen bijzondere verbetering. Zo sprongen de karateka’s niet hoger en konden ze de karatetest niet langer volhouden nadat ze ’s middags hadden geslapen.

Slapen tussen de gevechten door

Karate is een echte sport voor multitaskers. Een karatewedstrijd vraagt een groot aeroob vermogen, spierkracht en snelheid. Daarnaast moeten karateka’s scherp kunnen waarnemen, vlot beslissingen nemen en snel reageren op hun tegenstander. De onderzoekers zien het middagdutje als een honderd procent veilige en goedkope strategie om beter te presteren tijdens toernooien. Wellicht kunnen beoefenaars van andere sporten die veel van het lichaam én de hersenen vragen ook profiteren van middagdutjes.

Bron

  1. Daaloul H, Souissi N, Davenne D (2019). Effects of napping on alertness, cognitive, and physical outcomes of karate athletes. Med. Sci. Sports Exerc. 51(2): 338-345.