Spring naar content

Minder burn-out symptomen met sterke sporter-coach-relatie

Hoe sterker de relatie tussen een sporter en zijn coach, hoe minder vaak burn-out symptomen voorkomen bij de sporter. De coach speelt hiermee een belangrijke rol in hoe jonge (top)sporters omgaan met stress en tegenslagen; oftewel de veerkracht van sporters.

Dat blijkt uit een studie van een onderzoeksgroep van de Norwegian University of Science and Technology. Met deze kennis kan een coach zijn voordeel doen, en sporters leren om te gaan met stress. Langdurige stress zorgt bij veel sporters namelijk voor problemen. Zo kunnen gestreste sporters sneller geblesseerd raken en leidt het soms zelfs tot een burn-out. Toch heeft stress niet alleen maar nadelen, het lijkt ook noodzakelijk voor de ontwikkeling van jonge topsporters. Volgens de Noorse onderzoekers moeten sporters namelijk leren omgaan met tegenslagen ten tijde van stress: deze mentale veerkracht heet ook wel resilience.

Wat is er al bekend?

  • Veel topsporters kampen met stress, wat kan leiden tot een burn-out.

Wat is nieuw?

  • Een sterke relatie tussen sporter en coach kan helpen om symptomen van een burn-out te verminderen.

Sterke relatie, minder burn-out

Onderzoeker Emilie Raanes en haar collega’s toonden een verband aan tussen de sporter-coach-relatie en een burn-out: hoe sterker de relatie, hoe lager het aantal burn-out symptomen. Ook lieten ze – niet geheel onverwacht – zien dat sporters die meer stress ervaarden, vaker burn-out symptomen hadden. Dit ontdekten de Noren door 670 (top)sporters tussen de 16 en 20 jaar verschillende vragenlijsten te laten invullen. Zo moesten de sporters bijvoorbeeld aangeven in hoeverre ze het eens waren met een stelling als: “Mijn coach en ik zijn het eens over de stappen die ik moet nemen om te verbeteren in mijn sport”.

Meer veerkracht, minder stress

Verder viel op dat sporters die de relatie met hun coach als sterk bestempelden, veerkrachtiger waren. Zo bleek dat zij beter konden plannen en organiseren; een onderdeel van mentale veerkracht. Deze vaardigheden zorgen er waarschijnlijk voor dat sporters minder stress ervaren, en daardoor minder burn-out klachten hebben. Toch kan het ook andersom werken, aldus de Noren. Zo zou langdurige stress geleidelijk zorgen dat de veerkracht vermindert, wat ervoor zorgt dat sporters nóg minder goed met stress kunnen omgaan: hetgeen vervolgens kan leiden tot een burn-out.

Hechte en persoonlijke band

Een voorwaarde voor een sterke relatie tussen sporter en coach, lijkt een hechte en persoonlijke band. Volgens de Noorse onderzoekers moet een coach hiervoor oprecht, betrouwbaar en meelevend zijn. Dan pas ontstaat de juiste balans tussen allerlei stressoren, zoals prestatiedruk, en vaardigheden van een sporter om hier mee om te gaan. Dit zou ten goede komen aan de ontwikkeling van veerkracht en andere sportgerelateerde vaardigheden, zo stellen de Noren. Doordat sporters leren op een positieve manier met stress om te gaan, vermindert waarschijnlijk het aantal burn-out klachten.

Bron

  1. Raanes EFW, Hrozanova M, Moen F (2019). Identifying unique contributions of the coach–athlete working alliance, psychological resilience and perceived stress on athlete burnout among Norwegian junior athletes. Sports, 7:212-226.