Minder evenwicht in de hitte
Bij een hoge lichaamstemperatuur kunnen sporters hun evenwicht slechter bewaren. De verminderde balans is wellicht te verklaren doordat ze de positie van hun voeten en enkels minder precies aanvoelen en door veranderingen in de spieraansturing.
Vooral duursporters presteren minder goed in de hitte, maar ook sporters die voor een topprestatie een optimale techniek en evenwicht nodig hebben, kunnen last hebben van de warmte. Een onderzoeksteam uit het warme Qatar heeft nu onderzocht of een hoge lichaamstemperatuur de spieraansturing verandert en zo een slechtere balans en techniek kan verklaren.
Warm van binnen
Wanneer de lichaamstemperatuur van sporters 39 graden is, blijkt hun balans op één been minder goed. Ze kunnen hun been minder ver uitstrekken zonder te vallen en wiebelen aanzienlijk meer dan bij een normale lichaamstemperatuur van 37 graden.
Deze slechtere balans hangt waarschijnlijk samen met het feit dat sporters zich in de warmte minder goed bewust zijn van de exacte positie van hun ledematen. Wanneer de proefpersonen met één voet op een plateau stonden dat gekanteld kon worden, bleek dat ze minder precies aan konden geven in welke hoek hun voet en enkel stonden als hun lichaamstemperatuur erg hoog was. Ook zorgde de hitte voor veranderingen in de spieraansturing en een snellere spiersamentrekking.
Oververhitting of vochttekort?
Om een lichaamstemperatuur van 39 graden Celsius te bereiken, moesten de proefpersonen in een warme kamer van 50 graden Celsius (en vochtigheidsgraad van 50 procent) plaatsnemen. Daarna pasten de onderzoekers de temperatuur van de ruimte aan, zodat de lichaamstemperatuur van de sporters constant 39 graden bleef. In de controlesituatie wachtten de sporters bij kamertemperatuur (25 graden).
De onderzoekers veronderstellen dat onder andere de zenuwen te lijden hebben onder een hoge lichaamstemperatuur, waardoor de communicatie tussen de hersenen en de spieren verslechtert. Ze achten het niet waarschijnlijk dat de verminderde balans te wijten was aan dehydratie, omdat de proefpersonen zoveel water mochten drinken als zij wilden tijdens de studie. Hoewel de proefpersonen zo’n 2,2 procent van hun lichaamsgewicht aan vocht verloren door te zweten, denken Mtibaa en zijn collega’s niet dat dit voldoende was om te zorgen voor een verslechterde prestatie.
Of zij hierin nu gelijk hebben of niet, het is duidelijk dat de balans en de techniek van sporters in de hitte kunnen verslechteren. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de prestatie en de kans op blessures verhogen. Het is daarom aan te raden om het lichaam zoveel als mogelijk te koelen en voldoende water te drinken, om zowel oververhitting als dehydratie te voorkomen.
Bron
- Mtibaa K, Thomson A, Nichols D, Hautier C, Racinais S (2017). Hyperthermia-induced Neural Alterations Impair Proprioception and Balance. Med. Sci. Sports Exerc., Publish Ahead of Print, DOI: 10.1249/MSS.0000000000001418