Spring naar content

Minder hamstringblessures door de Nordic Hamstring Curl

Blessurepreventieprogramma’s die de Nordic Hamstring Curl bevatten, halveren het aantal hamstringblessures. Dit blijkt uit een recente overzichtsstudie waarin maar liefst 8459 sporters werden onderzocht.

Hamstringblessures komen regelmatig voor, waardoor sporters lange tijd uit de running kunnen zijn. Om deze blessure te voorkomen, gebruiken veel sportprogramma’s de Nordic Hamstring Curl: een speciale krachtoefening voor de hamstrings. Bij deze oefening zit een sporter op zijn knieën en buigt hij langzaam voorover met rechte rug, terwijl iemand anders erachter zijn enkels vasthoudt. Op het moment dat de sporter de beweging naar beneden niet meer tegen kan gaan, laat hij zich richting de grond vallen en duwt hij zichzelf met de armen weer terug naar de starthouding. Bij deze oefening spannen de hamstrings aan terwijl ze verlengen: dit heet ook wel een excentrische contractie.

Dat deze oefening hamstringblessures kan voorkomen, weten onderzoekers al langere tijd. Een compleet overzicht van de effectiviteit van deze oefening ontbrak echter volgens een groep onderzoekers uit Qatar. Zij namen daarom alle literatuur over dit onderwerp onder de loep en publiceerde hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift British Journal of Sports Medicine.

Wat is er al bekend?

  • Hamstringblessures komen in veel verschillende sporten voor.
  • De Nordic Hamstring Curl is een krachtoefening die deze blessure kan voorkomen.

Wat is nieuw?

  • Onderzoekers leveren extra bewijs dat de Nordic Hamstring Curl blessurepreventief werkt.
  • Het aantal hamstringblessures vermindert met vijftig procent wanneer sporters deze oefening uitvoeren.

Vijftig procent minder hamstringblessures

De resultaten van de overzichtsstudie laten zien hoe groot het effect van de Nordic Hamstring Curl is: het aantal hamstringblessures vermindert met maar liefst vijftig procent bij sporters die deze oefening uitvoeren. Ondanks dat de Qatarezen eens te meer bewijzen dat de Nordic Hamstring Curl blessurepreventief werkt, kunnen andere excentrische oefeningen mogelijk ook hamstringblessures voorkomen.

In hun analyse keken de onderzoekers naar vijftien losse studies waarin het aantal hamstringblessures was geregistreerd. In totaal zijn er 8459 sporters – van amateur tot professional – geanalyseerd in het onderzoek. Terwijl de spelers die de Nordic Hamstring Curl deden één hamstringblessure hadden op tienduizend trainingsuren, waren er – bij hetzelfde aantal trainingsuren – twee blessures bij de spelers die hun reguliere trainingsprogramma volgden. Ter illustratie: in een voetbalseizoen van veertig weken, waarin een twintigkoppige selectie wekelijks tussen de tien en vijftien uur traint, ontwikkelt met toevoeging van deze oefening slechts één speler een hamstringblessure, in plaats van twee spelers.

Blessurepreventieprogramma voor clubs en spelers

Clubs kunnen baat hebben bij een blessurepreventieprogramma die de Nordic Hamstring Curl bevat. Met name sporters die een groot risico lopen op een hamstringblessure – vaak sporters die veel sprinten, remmen, en wenden en keren – kunnen hier hun voordeel mee doen.

Bron

  1. Van Dyk N, Behan FP, Whiteley R (2019) Including the Nordic hamstring exercise in injury prevention programmes halves the rate of hamstring injuries: a systematic review and meta-analysis of 8459 athletes. Br. J. Sports Med., Epub ahead of print, doi: 10.1136/bjsports-2018-100045