Spring naar content

Minder spier- en celschade door polyfenolen

Hoewel sporters die het sap van de Jambolan drinken hun spier- en celschade verminderen, presteren zij niet beter dan sporters die dit niet nemen. Dit blijkt uit een onderzoek naar de effecten van deze vrucht op tophandballers.

Bij intensief sporten kan er een tekort aan antioxidanten en overschot aan vrije radicalen ontstaan wat leidt tot beschadigingen en ontstekingen in cellen. Jambolan bevat polyfenolen en werkt antioxidatief en ontstekingsremmend. Dat het sap van deze vrucht spier- en celschade kan beïnvloeden bij sporters ontdekten Braziliaanse onderzoekers recentelijk.

Wat weten we al?

  • Polyfenolen verminderen schade in cellen.
  • Duurprestatie verbetert mogelijk door polyfenolen.

Wat is nieuw?

  • Polyfenolen in Jambolansap verminderen spier- en celschade bij sporters.

Minder schade

Terwijl spier- en celschade verminderden bij sporters die het sapje van de Jambolan dronken, nam deze schade niet af bij sporters die een placebo kregen. Sporters die het sap dronken sprongen even hoog, sprintten net zo snel en hadden eenzelfde uithoudingsvermogen als sporters die geen sap kregen.

Aan het onderzoek deden 25 nationale en internationale handballers mee. Zij volgden vier weken een trainingsprogramma waarin ze dagelijks tien milliliter van het sapje per kilogram lichaamsgewicht dronken. Het sapje bestond uit 100 milliliter water, 4 gram suiker en 33 gram pulp van de Jambolan. Voor en na het trainingsprogramma werd bloed afgenomen en gekeken naar markers voor schade in spieren (zoals creatinekinase) en cellen.

Wanneer te gebruiken

Hoewel polyfenolen spier- en celschade verminderen, kan langdurige inname van deze antioxidatieve stoffen de trainingsaanpassing hinderen. Afhankelijk van het doel van sporters is het dus zinvol om wel of juist geen polyfenolen te nemen.

Het lijkt in trainingsweken niet verstandig om structureel extra antioxidanten binnen te krijgen, terwijl sporters die spierschade willen voorkomen tijdens een groot toernooi hier wel baat bij kunnen hebben omdat ze mogelijk sneller herstellen. Voor topsporters die het sap van de Jambolan of andere polyfenolrijke voedingsmiddelen willen uitproberen, wordt overleg met een voedingsspecialist aangeraden.

Bron

  1. Assunção Carvalho LCdS, de Freitas MC, Silva AS, Biasoto A, Martins MCC, de Moura RC, Brito AKdS, Véra-Silva AS, Ribeiro SLG, Rossi FE, Santos MAP (2018) Syzygium cumini nectar supplementation reduced biomarkers of oxidative stress, muscle damage, and improved psychological response in highly trained young handball players. Front. Physiol., 9:1508