Spring naar content

Minder zweten door tatoeage

Sporters met tatoeages opgelet: een getatoeëerde huid zweet twee keer zo weinig als een onaangetaste huid. Of dit problemen geeft met het koel houden van het lichaam valt echter nog te bezien.

De tatoeage heeft in de afgelopen tien jaar een opvallende opmars doorgemaakt in de sportwereld: zelfs gesoigneerd uitziende wielrenners rijden er mee rond. Overigens stijgt niet alleen het aantal sporters die hun huid laten versieren, ook de grootte van hun tatoeages lijkt toe te nemen.

De meeste sporters die hun lichaam laten versieren met inkt zullen er niet bij stilstaan dat ze hiermee mogelijk hun prestatie beperken. Minder zweten betekent namelijk dat het lichaam zich minder goed kan koelen. Vooral tijdens wedstrijden in de hitte kan dit voor getatoeëerde sporters voor problemen zorgen: althans in theorie.

Nepzweet

Of een getatoeëerde huid ook tijdens fysieke inspanning minder zweet dan een niet-versierde huid blijft vooralsnog onduidelijk. De wetenschappers die dit onderzochten hebben de zweetklieren namelijk niet door inspanning gestimuleerd, maar door een chemische stof op de huid aan te brengen. Vervolgens plakten ze speciale pleisters op de huid die het zweet opvingen. Hoe deze manier van zweet opwekken zich verhoudt tot zweten door inspanning is onduidelijk.

Desalniettemin gaat het hier om een groot en sterk effect. Alle tien de onderzochte proefpersonen zweetten aanzienlijk minder uit hun getatoeëerde huid dan uit hun onversierde huid. Dat niet alleen; bij negen van de tien proefpersonen bevatte het zweet uit de tatoeage ook ruim anderhalf keer zoveel zout. Hierdoor kan eerder een zouttekort optreden met nadelige gevolgen voor de prestatie van dien.

Kapotte klieren?

Hoe het precies komt dat een getatoeëerde huid minder zweet, kunnen de onderzoekers niet verklaren. Ze speculeren dat dit wellicht komt doordat de inkt in dezelfde huidlaag wordt aangebracht als waar de zweetklieren zich bevinden. Ook zou het kunnen dat de zweetklieren beschadigd raken door de tatoeage. Per minuut prikt de naald namelijk 50 tot 3000 keer in de huid. Wat de precieze oorzaak ook mag zijn, de blijvende gevolgen liegen er niet om.

Moeten sporters die bijvoorbeeld de welbekende Olympische ringen hebben laten tatoeëren zich nu direct zorgen gaan maken? Waarschijnlijk niet. Bij hen zal de overige huid de slechtere zweetrespons onder de tatoeage ruimschoots kunnen compenseren. Voor sporters die de tattooshop aanzienlijk vaker hebben bezocht, zoals voetballer Memphis Depay, ligt dat mogelijk anders. Wanneer er amper meer onversierde huid te bekennen valt, lijkt het aannemelijk dat dit uiteindelijk gevolgen heeft voor prestatie.

In 2019 toonden onderzoekers aan dat bij inspanning een getatoeëerde huid evenveel lijkt te zweten als een huid zonder inktversieringen.

Bron

  1. Luetkemeier MJ, Hanisko JM, Aho KM (2017) Skin tattoos alter sweat rate and Na+ concentration. Med. Sci. Sports Exerc., DOi: 10.1249/MSS.0000000000001244