Spring naar content

Moederschap heeft geen gevolgen voor prestatieontwikkeling van marathonlopers

Marathonlopers die tijdens hun carrière moeder worden, ondervinden daarvan geen nadelige gevolgen voor hun prestaties. Dat ontdekte een internationale groep onderzoekers door de carrières van de 150 beste marathonlopers te analyseren.

Er zijn succesverhalen bekend van sporters die sterker terugkeerden na hun zwangerschapsverlof. Zo won Paula Radcliffe slechts tien maanden na haar bevalling de marathon van New York. Toch zijn er ook veel sporters die het krijgen van een kind uitstellen omdat ze denken niet meer goed te kunnen presteren na hun zwangerschap. Vanuit de wetenschap is er weinig bekend over de invloed van moederschap op sportprestaties. De onderzoekers willen hier met dit onderzoek een steentje aan bijdragen.

Wat is al bekend?

  • Sommige topsporters keren na hun zwangerschapsverlof terug op hun oude niveau of presteren zelfs beter.
  • Toch stellen veel topsporters het moederschap uit tot na hun sportcarrière.

Wat is nieuw?

  • Onderzoekers tonen voor het eerst aan dat moederschap geen gevolgen heeft voor het prestatieverloop van marathonlopers.

Persoonlijk record

De onderzoekers doken in openbaar beschikbare informatie van alle vrouwelijke marathonlopers in de top-150 van de internationale atletiekfederatie. Van deze 150 lopers kregen 37 atleten één of meerdere kinderen tijdens hun carrière. Van deze 37 behaalden 11 lopers hun persoonlijk record vóór het moederschap, 26 lopers zetten als moeder hun beste tijd ooit op de klok.

Carrièreverloop

Het carrièreverloop van de marathonmoeders komt volgens de onderzoekers overeen met dat van lopers die geen kind kregen tijdens hun sportcarrière. De onderzoekers maakten een grafiek van de prestaties uitgezet tegen de leeftijd van de lopers. Deze grafiek heeft de vorm van een omgekeerde U, met de prestatiepiek op 31,7 jaar.

Het moederschap had volgens de onderzoekers geen invloed op het verloop van deze grafiek. Lopers die vóór hun piekleeftijd terugkeerden van zwangerschapsverlof behaalden daarna hun persoonlijk record, terwijl lopers die na hun piekleeftijd moeder werden zichzelf niet meer verbeterden. Zwangerschap had bij deze atleten dus geen effect op hun prestatieniveau.

Survivorship bias?

Toch plaatsen de onderzoekers een kanttekening bij dit verhaal. Ze weten immers niet hoeveel vrouwen na hun zwangerschap niet meer kunnen terugkeren op het internationale wedstrijdniveau. In deze studie is dus enige sprake van ‘survivorship bias’: de succesverhalen vallen meer op dan de lopers die met stille trom van het wedstrijdtoneel verdwijnen. Toch toont deze studie aan dat een groot aantal lopers na hun zwangerschap succesvol terugkeert op internationaal niveau en zichzelf vaak nog weet te verbeteren. Dat is hoopvol nieuws voor sporters die graag hun sportcarrière willen onderbreken voor het krijgen van een kind.

Bron

  1. Forstmann N, Meignié A, De Larochelambert Q, Duncombe S, Schaal K, Maître C, Toussaint JF, Antero J. Does maternity during sports career jeopardize future athletic success in elite marathon runners? Eur J Sport Sci (2022) Online ahead of print; DOI: 10.1080/17461391.2022.2089054.