Muziek luisteren leidt niet tot betere fietsprestatie
Het luisteren naar muziek tijdens het fietsen leidt niet tot een beterde prestatie op een 10 km tijdrit. Dit blijkt uit onderzoek van sportwetenschapster Hagen en haar collega’s.
Atleten maken geregeld gebruik van muziek tijdens het trainen of bij inspanningstesten. Atleten die naar muziek luisteren tijdens het sporten geven aan dat dit motiverend kan werken. Maar of het ook daadwerkelijk effect heeft op de sportprestatie is zelden goed onderzocht. Dit was voor Hagen en collega’s een goede gelegenheid om in een gecontroleerde onderzoeksopzet uit te zoeken wat de rol van muziek is bij de fietsprestatie.
Achttien wielrenners (9 mannen en 9 vrouwen) die minimaal zeven uur per week trainden en op clubniveau wedstrijden fietsten namen deel aan het onderzoek. Alle wielrenners fietsten in totaal vier tijdritten van tien kilometer. De eerste twee reden ze om te wennen aan het protocol. De derde en vierde tijdrit reden ze of zonder muziek of met zelfgekozen muziek. Elke wielrenner kreeg de opdracht muziek uit te kiezen waarvan hij/zij dacht dat die de prestatie zou verbeteren. Onder andere de fietstijd, de zelf ervaren vermoeidheid en de maximale hartfrequentie zijn gemeten.
Muziek heeft op geen van de gemeten variabelen effect. De gemiddelde fietstijden waren vergelijkbaar (17:45 min zonder muziek versus 17:49 min met muziek). Verder was ook de gemiddelde maximale hartfrequentie bijna identiek (184 zonder muziek en 183 met muziek) en dat gold ook voor de gemiddelde maximale zelf ervaren vermoeidheid (8,4 zonder muziek en 8,5 met muziek, op een schaal van 10).
De resultaten van mannen en vrouwen zijn samengevoegd. Maar deze resultaten laten er weinig twijfel over bestaan: het luisteren van muziek heeft geen invloed op de fietsprestatie tijdens een tijdrit. Het is goed mogelijk dat deze conclusie ook geldt voor andere inspanningen van gelijke omvang en intensiteit.
Sporters kunnen prima naar muziek luisteren tijdens het trainen of bij inspanningstesten als ze dat fijn vinden, maar tot een prestatieverbetering zal het niet leiden.
Bron
- Hagen J, Foster C, Rodriguez-Marroyo J, De Koning JJ, Mikat RP, Hendrix CR, Pocari JP ( (2013) The effect of music on 10-km cycle time-trial performance. Int. J. Sports Physiol. Perf., 8: 104-106