Natriumfosfaat wel, bietensap niet effectief voor herhaalde sprintprestatie
Teamsportsters presteren beter op een herhaalde sprint als zij voor langere tijd natriumfosfaat innemen. Uit een Engels-Australische studie blijkt verder dat bietensap geen positief effect heeft op de herhaalde sprintprestaties.
Sporters nemen regelmatig voedingssupplementen in met als doel het verbeteren van hun sportprestatie. Twee bekende voorbeelden hiervan zijn natriumfosfaat en bietensap. Topsport Topics heeft al meermalen bij deze 2 supplementen stilgestaan. Zo zijn er aanwijzingen dat natriumfosfaat, als H+-ionenbuffer, kan bijdragen aan een positief effect op de prestatie. Dit is echter niet altijd het geval. Daarnaast zijn er wetenschappers en sporters die geloven in het positieve effect van bietensap als prestatiebevorderend middel. Het blijkt echter dat goed getrainde atleten geen baat hebben bij het innemen van bietensap. Alleen minder getrainde sporters zouden hun duurprestatie door bietensap (nitraat) kunnen verbeteren. In deze studie hebben Buck en collega’s onderzocht of recreatieve teamsportsters baat hebben bij het innemen van natriumfosfaat en/of bietensap en zo hun herhaalde sprintprestatie kunnen verbeteren.
Natriumfosfaatcapsules
In totaal namen er 13 recreatieve teamsportsters van gemiddeld 26 jaar deel aan deze studie. Eenmaal namen de deelneemsters over een periode van 6 dagen viermaal per dag natriumfosfaatcapsules (50 mg/kg lichaamsgewicht) en 2 uur voor een sprinttest een “shot” bietensap (70 ml met 6 mmol nitraat) in. De overige 3 keer is het bietensap, het natriumfosfaat of beide vervangen door een placebo. Na elke 6 dagen hebben de sportsters na een gedegen warming-up driemaal een herhaalde sprinttest (6 x 20 m) uitgevoerd. Dit deden zij eenmaal voor een gestandaardiseerde circuittraining van 60 minuten, eenmaal halverwege en eenmaal direct na de training. De circuittraining bestond uit wendbaarheid- en hardloopoefeningen. Onder andere de totale sprinttijd en de snelste sprint zijn bepaald. Daarnaast is meermalen de hartfrequentie en de ervaren vermoeidheid gemeten.
Sprintprestatie
Zes dagen lang alleen natriumfosfaat innemen zorgde voor een verbeterde herhaalde sprintprestatie. De deelneemsters liepen gemiddeld 1 seconde sneller tijdens de sets van 6 x 20 m sprint (totale sprinttijd ongeveer 22 vs 23 seconden). De maximale sprintsnelheid verbeterde echter niet. Alle andere combinaties van supplementen en/of placebo’s zorgden niet voor een verbetering van de (herhaalde) sprintprestatie. De supplementen hadden geen effect op de hartfrequentie en de ervaren vermoeidheid.
Conclusie
Het blijkt uit deze studie dat natriumfosfaat de prestatie op een herhaalde sprint kan verbeteren. Als een sporter natriumfosfaat in wil nemen is het wel belangrijk gebruik te maken van een capsule die pas in de darmen oplost. Als het natriumfosfaat namelijk in aanraking komt met het zure milieu in de maag (bijvoorbeeld bij inname van natriumfosfaat als poeder) zal de bufferende werking verloren gaan. Daarnaast moeten sporters zich realiseren dat zij door de inname van natriumfosfaat extra zout binnenkrijgen. Als een sporter een hoge bloeddruk heeft is het niet verstandig langdurig natriumfosfaat te slikken.
Tot slot lijkt het voor teamsporters niet nuttig om bietensap te drinken om zo de (herhaalde) sprintprestatie te verbeteren.
Bron
- Buck CL, Henry T, Guelfi K, Dawson B, McNaughton LR, Wallman K (2015) Effects of sodium phosphate and beetroot juice supplementation on repeated-sprint ability in females. Eur. J. Appl. Physiol., In Press DOI: 10.1007/s00421-015-3201-1