Spring naar content

Nederlandse topsporters verdelen eiwitinname niet goed over de dag

Hoewel bijna driekwart van de Nederlandse topsporters dagelijks voldoende eiwit inneemt, verdelen ze dat niet optimaal over de dag. Vooral tijdens het ontbijt en vlak voor het slapengaan neemt een ruime meerderheid van de sporters te weinig eiwit in. Tijdens het avondeten daarentegen eten de meeste sporters juist meer eiwit dan het geldende advies.

Eiwit vormt een essentieel onderdeel van het dieet van zowel kracht- als duursporters. Eiwit is namelijk niet alleen onmisbaar voor de toename van spiermassa, maar ook voor het herstel van de spieren na inspanning. Daarnaast speelt eiwit een belangrijke rol in bijvoorbeeld de communicatie tussen cellen, en het transport van stoffen de cellen in en uit.

Voor topsporters geldt het advies om dagelijks 1,2 tot 1,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht in te nemen, en dat in porties van 20 tot 25 gram te verdelen over de dag. Hierbij gaat de voorkeur uit naar dierlijk eiwit omdat het effect daarvan op de aanmaak van spiereiwit groter is dan dat van plantaardig eiwit.

Of sporters zich ook aan dit advies houden was echter onduidelijk. Onderzoekers uit Canada en Nederland zochten dat uit onder Nederlandse topsporters.

Eiwitverdeling over de dag

Bijna driekwart van de Nederlandse topsporters neemt dagelijks in totaal voldoende eiwit in; de verdeling daarvan over de dag verdient echter de nodige aandacht. Veel sporters eten bij het ontbijt en voor het slapengaan te weinig eiwit, terwijl ze bij het avondeten aanzienlijk meer eiwit innemen dan het advies.

Van het eiwit dat de topsporters dagelijks innemen, is ruim 40 procent plantaardig en bijna 60 procent dierlijk. Verder blijkt dat een kleine minderheid van de topsporters eiwitsupplementen gebruikt; zestien procent van de krachtsporters, zeven procent van de teamsporters en elf procent van de duursporters.

Dat blijkt uit een online onderzoek onder 553 Nederlandse topsporters, waaronder 71 krachtsporters, 242 teamsporters en 240 duursporters. Alle sporters hebben drie keer een vragenlijst ingevuld waarin ze moesten aangeven wat ze in de 24 uur daarvoor hadden gegeten en gedronken.

Tot slot

Voor Nederlandse topsporters valt winst te behalen in het gelijk verdelen van hun eiwitinname over de dag, de totale dagelijkse eiwitinname is bij de meesten namelijk op orde. Vooral tijdens het ontbijt en vlak voor het slapengaan, ligt voor de meeste topsporters ruimte voor verbetering.

Bron

  1. Gillen JB, Trommelen J, Wardenaar FC, Brinkmans NY, Versteegen JJ, Jonvik KL, Kapp C, de Vries J, van den Borne JJ, Gibala MJ, van Loon LJ (2016) Dietary protein intake and distribution patterns of well-trained Dutch athletes. Int. J. Sport Nutr. Exerc. Metab., 6: 1-23