Nicotine voor betere sprint
Beter sprinten door nicotine. Niet door sigaretten te roken maar door een speciale nicotine-strip op de tong te laten smelten. Sporters leverden hierdoor tijdens een sprint van 30 seconden zowel een hoger gemiddeld vermogen als een hoger piekvermogen. Ook bij een tweede sprint binnen korte tijd was het piekvermogen hoger.
Topsporters die nicotine gebruiken; een combinatie die in eerste instantie de nodige wenkbrauwen zal doen fronsen. Desondanks treffen de antidopingautoriteiten in ongeveer een kwart van de urinemonsters die zij afnemen voor dopingcontroles nicotine aan, of één van de afbraakproducten daarvan. Dit blijkt vooral het geval te zijn bij teamsporters. Maar waarom zouden sporters deze uitermate verslavende stof gebruiken?
Gezien de effecten die nicotine teweeg brengt in het lichaam, is de gedachte om het te gebruiken niet zo gek. Degene die het gebruikt voelt zich namelijk alerter en ervaart een gevoel van blijdschap en genot. Dit laatste komt doordat nicotine de afgifte van dopamine stimuleert. Daarnaast stijgen onder andere de hartfrequentie, de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel en wordt er meer adrenaline afgegeven.
Wat is er al bekend?
- Nicotine wordt door ongeveer een kwart van de topsporters gebruikt, vooral door teamsporters.
- Opvallend weinig goed onderzoek naar het effect van nicotine op de prestatie.
Wat is nieuw?
- Sporters kunnen beter sprinten door nicotine te gebruiken. Of dat ook geldt voor topsporters blijft onduidelijk.
Nicotine-strips
Australische onderzoekers laten nu zien dat nicotine er voor zorgt dat sporters beter kunnen sprinten. Hier kwamen zij achter door zestien recreatieve mannelijke sporters op meerdere dagen, twee keer vlak achter elkaar, een zogenoemde Wingate-test te laten fietsen. Bij deze test moeten sporters gedurende 30 seconden zo hard mogelijk fietsen. Voorafgaand aan de test moesten de sporters, die normaal gesproken geen nicotine gebruiken, óf een strip met vijf milligram nicotine op hun tong laten smelten, óf een gelijk smakende strip zonder actieve stof. Wanneer ze welke strip kregen wisten de sporters niet.
De resultaten waren overduidelijk. Door de nicotine konden de sporters een aanzienlijk hoger piekvermogen leveren; tijdens de eerste sprint was dit elf procent hoger, en bij de tweede sprint zeven procent. Ook op het gemiddelde vermogen tijdens de sprints had nicotine een positief effect, zij het minder groot dan op het piekvermogen.
Uitproberen
Het gaat te ver om te stellen dat iedere sporter die frequent een sprintje trekt, aan de nicotine-strips moet. Het is immers een uitermate verslavende stof en er is er nog veel onbekend over de optimale timing en de combinatie met andere supplementen. Daarnaast ontbreekt onderzoek bij topsporters vooralsnog. Desalniettemin zouden sporters in overleg met een sportdiëtist tijdens een training eens kunnen uitproberen hoe zij reageren op een dergelijke strip. Overigens kunnen duursporters beter geen nicotine gebruiken, aangezien er aanwijzingen zijn dat dit het gebruik van vetzuren voor de energievoorziening onderdrukt.
Bron
- Johnston R, Crowe M, Doma K (2018) Effect of nicotine on repeated bouts of anaerobic exercise in nicotine naïve individuals. Eur. J. Appl. Physiol., doi: 10.1007/s00421-018-3819-x