Spring naar content

Nike Pro TurboSpeed

Onlangs heeft Nike speciaal voor de Amerikaanse Olympische atletiekploeg hun nieuwe Pro TurboSpeed-pak geïntroduceerd. Het dragen van dit pak zou een tijdwinst opleveren op de 100 meter van 0,023 seconden ten opzichte van de gebruikelijke sprintkleding. Aangezien Nike de claim baseert op windtunneltesten is het maar zeer de vraag of de tijdwinst ook op de atletiekbaan optreedt.

Het Pro TurboSpeed-pak is geïnspireerd door de golfbal. Een golfbal bevat kleine kuiltjes, waardoor er minder luchtweerstand ontstaat. Hierdoor kan een golfbal langer in de lucht blijven en dus verder landen. Gegeven dit feit is het idee van Nike te begrijpen om een pak te ontwikkelen dat dezelfde eigenschappen heeft als een golfbal, namelijk een pak met kuiltjes. Als dit pak ervoor kan zorgen dat een sprinter minder last heeft van de luchtweerstand zou dit kunnen betekenen dat er snellere tijden gelopen kunnen worden. Na het materiaal en het pak meer dan duizend uur blootgesteld te hebben aan windtunneltesten is de conclusie van Nike dat het door hen ontwikkelde pak kan bijdragen aan een tijdswinst van 0,023 seconde op de 100 meter. Nu lijkt dit minimaal, maar dit was bij de Olympische Spelen wel het verschil tussen de vierde plaats van Churandy Martina en het winnen van een bronzen medaille. Maar ook tussen het winnen van de bronzen en zilveren medaille zat maar twee honderdste van een seconde.

Toch is de vraag waartoe dit pak werkelijk in staat is. De windtunneltesten zijn uitgevoerd onder ideale omstandigheden waarbij atleten niet bewogen. Logisch dat dit gebeurt, aangezien het zeer lastig meten is bij bewegende voorwerpen. Toch is dit natuurlijk niet de werkelijkheid. Lichaamsdelen versnellen en vertragen en bewegen voor- en achterwaarts gedurende een 100 meter sprint. Het is niet te verwachten dat er bij bewegende lichaamsdelen hetzelfde positieve effect wordt gevonden. Luchtstromingen veranderen substantieel als de houding verandert en er ook nog sprake is van actieve bewegingen door in dit geval een atleet. Daarnaast zijn ook lichaamsvormen niet volledig gelijk tussen de verschillende atleten en is het individuele voordeel weg als ook andere atleten het pak dragen. Een eventueel persoonlijk record gelopen in het Nike Pro TurboSpeed-pak is dus niet meteen aan het pak toe te schrijven.

De kans lijkt klein dat atleten als Usain Bolt zich voor een van de meest aansprekende wedstrijden, de 100 meter sprint op de Olympische Spelen, in een strak pak zullen hijsen. Een atleet moet zich ook comfortabel voelen en Bolt lijkt prima in zijn vel te zitten als daar een relatief los shirtje omheen hangt. Dit droeg hij immers ook bij het lopen van het huidige wereldrecord op de 100 meter in 2009 in Berlijn: 9,58 seconden. Uiteraard is een loszittend shirt niet bepaald voordelig om de luchtweerstand te verminderen.

Bron

  1. Oggiano L, Troynikov, Konopov, Subic A, Alam F (2012) Aerodynamic behaviour of single sport jersey fabrics with different roughness and cover factors. Sports Eng., 12: 1-12.
  2. http://www.fastcodesign.com/1669741/inspired-by-golf-balls-nikes-bumpy-tracksuit-may-help-sprinters-break-records#1 (01-08-2012).
  3. http://nikeinc.com/news/track-field-nike-pro-turbospeed-uniforms-and-nike-zoom-spikes/ (01-08-2012).