Spring naar content

Oefeningen nuttig voor herstel hamstringblessure, injecties met bloedplaatjes niet

Kracht- en rekoefeningen zorgen voor een sneller herstel na een hamstringblessure. Injecties die veel bloedplaatjes bevatten zijn daarentegen niet effectief. Dit blijkt uit een uitgebreide literatuurstudie uitgevoerd door een groep Nederlandse onderzoekers.

Hamstringblessures komen geregeld voor bij sporters. Zeker in de voetbalwereld is het groot nieuws als er weer een speler voor lange tijd is uitgeschakeld door een opgelopen hamstringblessure. Wellicht is Arjen Robben wel een van de bekendste voorbeelden. Hij heeft in het verleden al meermalen grote delen van het seizoen gemist door een hamstringblessure. Een snel herstel is altijd belangrijk voor een sporter en dat is niet anders bij een hamstringblessure. Pas en collega’s hebben aan de hand van een uitgebreide literatuurstudie onderzocht welke revalidatiemethode het meest effectief is voor een snel herstel.

Injecties

Het in de geblesseerde spier injecteren van bloedplasma dat rijk is aan bloedplaatjes komt steeds vaker voor. Het idee is dat de bloedplaatjes een bijdrage zouden kunnen leveren aan het herstel van het spierweefsel. Na een uitgebreide analyse blijkt dat deze injecties geen effect hebben op de snelheid van terugkeer op wedstrijdniveau na een hamstringblessure. Daarnaast lijken injecties ook geen positief effect te hebben op de pijnervaring van sporters bij een blessure.

Excentrische krachtoefeningen en rekken

Door de geblesseerde spier excentrisch te belasten is het herstel van de blessure te versnellen. De oefeningen moeten dan gericht zijn op het vergroten van de beweeglijkheid en het sterker maken van de geblesseerde spier. Ook rekken kan bijdragen aan het versnellen van de terugkeer na een blessure. Zo kan 4 keer per dag het passief rekken van de geblesseerde spier het herstel versnellen in vergelijking met 1 keer rekken per dag.

Conclusie

Uit deze literatuurstudie blijkt dat zowel het excentrisch belasten van geblesseerde hamstrings door middel van krachttraining als het rekken van de aangedane spieren kan bijdragen aan een sneller herstel. Het in de geblesseerde spier injecteren van bloedplasma dat rijk is aan bloedplaatjes heeft echter geen effect op de mate of snelheid van het herstel.

Het is belangrijk om de revalidatie altijd in overleg met een sportarts of fysiotherapeut uit te voeren. Het wordt afgeraden zonder overleg nieuwe oefeningen aan een bestaand revalidatieprotocol toe te voegen.

Bron

  1. Pas HI, Reurink G, Tol JL, Weir A, Winters M, Moen MH (2015) Efficacy of rehabilitation (lengthening) exercises, platelet-rich plasma injections, and other conservative interventions in acute hamstring injuries: an updated systematic review and meta-analysis. [i]Br. J. Sports Med.[/i], In Press DOI: 0.1136/bjsports-2015-094879