Spring naar content

Ook de maag en darmen zijn te trainen

Duursporters die voor of tijdens wedstrijden veel moeten eten en drinken om hun prestatie op peil te houden, doen er goed aan om hun maag en darmen hiervoor te trainen. Met regelmaat veel koolhydraten eten, met een gevulde maag trainen en oefenen met eten tijdens de inspanning helpen om de opname van koolhydraten te verbeteren en buikklachten te voorkomen.

Voorafgaand en tijdens een langdurige inspanning moeten sporters koolhydraten en vocht innemen om uitputting van hun energievoorraden en uitdroging te voorkomen. Bijna de helft van de duursporters ervaart hierdoor echter buikklachten die een topprestatie in de weg kunnen zitten. Asker Jeukendrup heeft daarom uiteengezet wat sporters zouden kunnen doen om eten en drinken tijdens de inspanning goed te verdragen.

Train je maag en je darmen

Sporters doen er goed aan om regelmatig grote porties koolhydraten te eten, en af en toe met een gevulde maag te trainen. Dit kan al na een paar weken de onprettige gevoelens van een gevulde maag verminderen, en zorgt ervoor dat de maag zich sneller leegt. Hierdoor heeft een sporter sneller de beschikking over de koolhydraten die hij opat. Ook zorgt een snellere spijsvertering ervoor dat het opgedronken water eerder beschikbaar is.
De darmen zijn al in enkele dagen te trainen om meer koolhydraten op te nemen. Toch is dit niet oneindig te verbeteren; goedgetrainde duursporters kunnen maximaal zo’n 60 gram glucose per uur in de darmen opnemen. De opname van iedere voedingsstof verloopt via een ander mechanisme. Als een sporter de opname van glucose wil verbeteren, moet hij dan ook precies dat type koolhydraten eten. Wanneer sporters bijzonder veel energie nodig hebben, kan het nuttig zijn om naast glucose fructose in te nemen tijdens de inspanning. Dit kan namelijk de totale opname van verschillende soorten koolhydraten vergroten.

Eten tijdens de inspanning

Sporters die tijdens de inspanning koolhydraten moeten eten, moeten daarbij voldoende drinken, uitdroging vergroot namelijk de kans op buikklachten. Het eten van veel vezels, vet en eiwitten vlak voor of tijdens inspanning is juist af te raden, net als zeer sterk geconcentreerde koolhydraatdranken. Het is slim om sporten met een gevulde maag te oefenen, bijvoorbeeld tijdens trainingen. Dit geldt ook voor eten en drinken tijdens inspanning. Dan kan een sporter ook uitproberen of hij baat heeft bij een mengsel van fructose en glucose, of beter presteert met alleen glucose.

Bron

  1. Jeukendrup AE (2017) Training the gut for athletes. Sports Med., 47: S101-S110