Spring naar content

Persbericht Topsport Topics

‘We moeten de kloof tussen sport en wetenschap dichten’

NOC*NSF zet het tijdelijke contract van Maurits Hendriks om in een vaste aanstelling als technisch directeur. De tevens als chef de mission van het Olympic Team Netherlands Sochi 2014 aangestelde Maurits Hendriks heeft de taak om de topsportontwikkeling van Nederland te versnellen. In nauwe samenwerking met de bonden moet hij de voedingsbodem leggen voor uitstekende resultaten bij de volgende Olympische en Paralympische Spelen. Onmisbaar daarbij is het dichten van de kloof tussen sport en wetenschap. “Alleen zo kan Nederland een plaats in de top 10 van de wereld bereiken.” Topsport Topics is een landelijk resultaat van structurele samenwerking tussen de topsport en wetenschap.

Topsport Topics vertaalt kennis naar praktijk

Maurits Hendriks is een groot voorstander van het initiatief Topsport Topics, dat een jaar geleden werd gestart door vier partners uit sport en wetenschap: NOC*NSF, InnoSportNL, de faculteit der Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit en het Centrum voor Bewegingswetenschappen van het UMCG/RUG. Na een jaar blijkt dat er grote behoefte is aan een kenniscentrum als Topsport Topics en is er een extra medewerker bij Topsport Topics aangesteld. Steeds meer topcoaches en bondscoaches vinden hun weg naar de website, de Facebookpagina en het Twitteraccount.

Ron Zwerver, coach Jong Oranje volleybalheren: “Ik had een vraag over differentieel leren. Topsport Topics leverde mij een halve A4 met de essentie in begrijpelijk Nederlands. De achtergronden waren als bijlage toegevoegd. Ik kreeg een goed en begrijpelijk antwoord en geen pak papier. Ik ben heel tevreden. Temeer omdat ik de opgevraagde informatie ook gebruik.”

De toegevoegde waarde van Topsport Topics wordt binnen de sportwereld breed erkend door onder meer André Cats (chef de mission Paralympic Team Netherlands), Renate Groenewold (schaatscoach) en Mathieu Heijboer (wielercoach).

Verspreiding van wetenschappelijke inzichten

Naast de service als ‘helpdesk’ voor coaches en trainers zorgt het kennisplatform ook op een proactieve wijze voor de verspreiding van wetenschappelijke inzichten. Iedere maand scant het team van Topsport Topics ruim 140 tijdschriften op artikelen die relevant zijn voor de (top)sport. Van die artikelen maakt Topsport Topics een samenvatting in begrijpelijke taal, waarin tevens praktisch advies is opgenomen.

Er staan momenteel ruim honderd samenvattingen op www.topsporttopics.nl. Nieuw geplaatste samenvattingen kondigt het team aan via een tweet op Twitter (@topsporttopics). Dat resulteerde in korte tijd in meer dan 1.200 volgers en dit aantal stijgt nog steeds. Het websitebezoek groeit eveneens en sinds kort laat Topsport Topics ook van zich horen via Facebook.

Topsport Topics wordt onderdeel van het nieuwe NISSI

Gepland is dat in augustus 2013 het Netherlands Institute for Sport Science & Innovation (NISSI) van start gaat. Sport, kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid slaan de handen ineen voor een vitale en excellerende samenleving. Alle Nederlandse expertise op het gebied van vitaliteit en topsport wordt dan gebundeld in één netwerkorganisatie. Topsport Topics wordt een belangrijk onderdeel van het NISSI om de kennistransfer tussen theorie en praktijk te verwezenlijken. Maurits Hendriks: “Een effectieve en efficiënte bundeling van de beschikbare expertise in Nederland. Bestaande wetenschappelijke inzichten komen zo direct ten goede aan de sportpraktijk.”

Topsport Topics: Science based knowlegde for sport practices

Het wetenschappelijke kennis- en informatiecentrum Topsport Topics maakt (nieuwe) wetenschappelijke informatie beschikbaar voor de sportpraktijk en voorziet vragen uit de nationale topsportprogramma’s van wetenschappelijk gefundeerde, praktisch bruikbare antwoorden.