Spring naar content

Polyfenolen uit fruit bespoedigen herstel tussen sportprestaties

Sporters kunnen waarschijnlijk profiteren van zogeheten polyfenolen uit fruit. Door dit stofje kunnen ze na een intensieve inspanning sneller weer dezelfde hoeveelheid kracht leveren als ervoor. Dit blijkt uit een recente overzichtsstudie.

Tijdens toernooien moeten topsporters vaak meerdere malen per week een topprestatie neerzetten. Om dit te kunnen doen is het belangrijk dat ze tussen die inspanningen goed herstellen. Een uitgebalanceerd voedingspatroon hoort daarbij en ook supplementen kunnen bijdragen. De laatste jaren zijn er enkele studies verschenen waarin onderzocht is of polyfenolen inderdaad bijdragen aan een vlot herstel. Hoewel dit onderzoek nog in de kinderschoenen staat, blijken polyfenolen uit de overzichtsstudie van deze studies tezamen inderdaad een veelbelovend supplement voor de herstelbevordering van sporters.

Wat weten we al?

  • Voeding kan bijdragen aan sneller herstel van sporters.
  • Polyfenolen verminderen mogelijk cel- en spierschade.

Wat is nieuw?

  • Door polyfenolen leveren sporters na intensieve inspanning sneller weer net zoveel kracht als ervoor.

Sneller op kracht

Dankzij polyfenolen kunnen sporters na intensieve inspanning sneller weer net zoveel kracht leveren als ervoor. Zo leverden sporters direct na het lopen van een marathon vijfentwintig procent minder beenkracht dan ervoor, maar herstelde dit zich binnen twee dagen als ze polyfenolen kregen. De sporters die een placebo slikten, leverden op hetzelfde moment daarentegen nog steeds tien procent minder kracht. Ook na kracht- en intervaltrainingen lijken sporters sneller weer op kracht te komen wanneer ze polyfenolen nemen.

Dat polyfenolen goed zijn voor herstel, denken de onderzoekers wel te kunnen verklaren. Waarschijnlijk gaan ze de ontstekingsreactie tegen, die na een intensieve inspanning vaak in de spieren ontstaat. Deze ontsteking zorgt ervoor dat spieren kortdurend minder kracht en vermogen kunnen leveren. Ook helpen polyfenolen bepaalde afvalstoffen opruimen die vrijkomen bij inspanning: de zogeheten vrije radicalen.

Bessen, druiven en kersen

Hoewel er nog te weinig onderzoek gedaan is om precies te bepalen hoeveel polyfenolen een sporter op welke momenten het beste kan slikken om optimaal van dit supplement te profiteren, geeft het huidige onderzoek wel een richtlijn. Om het herstel van beschadigde spieren te bevorderen zouden sporters dagelijks 1200 milligram polyfenolen moeten nemen, verspreid over twee innamemomenten. Dit moeten ze acht dagen volhouden, en hiermee moeten ze minimaal drie dagen voor de inspanning beginnen. Fruitsoorten rijk aan polyfenolen zijn onder andere bessen, druiven en kersen. In de studies namen de sporters de polyfenolen vaak in de vorm van een sapje.

Aangezien er geen gezondheidsklachten bekend zijn bij het kortdurend gebruik van polyfenolen, kan het voor sporters geen kwaad eens tijdens een training uit te proberen hoe ze hierop reageren, liefst in overleg met een voedingsspecialist. Topsport Topics raadt langdurig polyfenolengebruik echter af, met name tijdens intensieve trainingsweken. Spieren worden namelijk sterker door training doordat ze zichzelf wapenen tegen spierschade en afvalstoffen zoals vrije radicalen. Voor het trainen van spieren is het dus niet perse goed het lichaam hierbij te helpen.

Bron

  1. Bowtell J, Kelly V (2019. Fruit‑Derived Polyphenol Supplementation for Athlete Recovery and Performance. Sports Medicine, 49 (Suppl 1):3–23.