Spring naar content

Pre-cooling ‘met verstand’ helpt

De combinatie van het dragen van koelvesten en het drinken van koude dranken is de beste en meest praktische manier om te pre-coolen. Pre-cooling heeft het meeste effect bij duurinspanningen in hete omgevingen. Deze uitspraken doet de Duitse sportwetenschapster Wegmann samen met haar collega’s op basis van de resultaten van hun literatuurstudie.

Het verlagen van de kerntemperatuur voor een inspanning zorgt ervoor dat het lichaam langer in de hitte kan presteren voordat prestaties verminderen als gevolg van de warmte. Er zijn verschillende methoden om te pre-coolen, zoals waterbaden, coldpacks, koele dranken, koelvesten en koele kamers. De effecten van de verschillende methoden van pre-coolen hangen af van de duur van de inspanning, het type inspanning, de mate van getraindheid en de omgevingstemperatuur. Wegmann en collega’s hebben inzichtelijk gemaakt wanneer het toepassen van pre-cooling zorgt voor de meeste prestatiewinst.

In achttien studies is het effect van pre-cooling onderzocht in een hete omgeving (> 26 °C) en in acht studies bij gemiddelde temperaturen (18-26 °C). Het nut van pre-coolen lijkt alleen aanwezig bij omgevingstemperaturen hoger dan 26 °C. Wanneer pre-cooling werd toegepast bij gemiddelde temperaturen werd geen effect gevonden.
In negentien studies zijn pre-cooling en langdurige inspanning onderzocht en in acht studies de effecten op de sprintprestaties. Pre-cooling heeft meer effect bij langdurige inspanning dan bij sprintprestaties. Echter, na ongeveer zestig minuten nemen de voordelen van het pre-coolen af.
Het drinken van koude dranken lijkt de meest effectieve manier van pre-cooling, gevolgd door coldpacks, koude kamers, koelvesten en tot slot koude waterbaden. Het drinken van koude dranken is echter maar in twee studies gebeurd. Eén studie gebruikte een test waarbij deelnemers moesten fietsen tot opgave. Hierdoor kunnen de betere resultaten het gevolg zijn van een betere motivatie en niet alleen van het drinken van een koude drank. Enige voorzichtigheid bij het overnemen van deze resultaten is dus geboden!
Ondanks dat de effecten van koelvesten op de prestatie niet hoog zijn, raden de auteurs toch het gebruik van koelvesten aan. Wegmann en collega’s onderbouwen deze keuze door aan te geven dat ze kiezen voor praktische toepasbaarheid.
Uit de literatuurstudie blijkt tevens dat atleten met een hoge VO2max (> 65 ml/kg.min) profijt hebben van pre-cooling. Vier studies die de prestaties op een tijdrit onderzochten vonden gemiddeld een 3,7 procent kortere tijd op de tijdritten. De methodes om te pre-coolen verschilden wel bij de vier studies.

Het literatuuroverzicht gaat niet in op de ideale kerntemperatuurdaling. Uit de literatuurstudie blijkt dat dalingen tot 1,5 °C zorgen voor prestatieverbetering. Een studie waarbij de kerntemperatuur 1,9 °C daalde liet echter een verslechtering van de prestatie zien. Deze daling van de kerntemperatuur lijkt dus te veel. Het blijft echter gissen naar de ideale kerntemperatuurdaling, net zoals naar de optimale duur van pre-coolen,

Aan de hand van de resultaten van de literatuurstudie van Wegmann en collega’s kan geconcludeerd worden dat pre-cooling het meeste effect heeft bij langdurige inspanningen in een hete omgeving. Vanwege de praktische toepasbaarheid van koelvesten wordt deze methode samen met het drinken van koude dranken aanbevolen door Wegmann en collega’s. Atleten moeten wel tegen het drinken van koude dranken kunnen. Het kan namelijk maag-darmklachten veroorzaken. Het oefenen van het drinken van koude dranken tijdens trainingen is dan ook aan te raden.

Auteur: S. (Susan) Vrijkotte

Bron

  1. Wegmann M, Faude O, Poppendieck W, Hecksteden A, Fröhlich M, Meuer T (2012) Pre-cooling and sports performance. A meta-analytical review. Sports Med., 42: 545-564