Spring naar content

Pre-cooling van bovenlichaam en onderarmen verbetert duurprestatie op de fiets

Fietsprestaties in de warmte verbeteren door het bovenlichaam en de onderarmen 39 minuten te koelen (9 minuten tijdens de warming-up en 30 minuten daaraan voorafgaand) met behulp van een vest en mouwen met compartimenten van bevroren gel. Dit bleek uit een studie die is uitgevoerd in Groot Brittannië.

Al tijden is pre-cooling onderwerp van gesprek wanneer sporters prestaties in de warmte moeten leveren. Het is duidelijk dat pre-cooling functioneel is om duurprestaties in de warmte te verbeteren (zie Factsheet pre-cooling). De vraag blijft echter wat de beste manier is van pre-cooling. In deze studie is onderzocht of het koelen met bevroren gel in de kleding een effect heeft op de fietsprestatie in de warmte.

Duurprestatie in de warmte

Aan dit onderzoek deden 10 goedgetrainde wielrenners/triatleten mee met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar en een gemiddelde VO2max van 61 ml/kg.min. Tijdens het eerste bezoek aan het laboratorium deden alle sporters een oplopende inspanningstest waarbij het maximale vermogen is bepaald. Vervolgens reden alle sporters 3 maal een tijdrit met minstens 1 week ertussen. Alle tijdritten zijn uitgevoerd op een fietsergometer bij een temperatuur van ongeveer 35 ˚C en een luchtvochtigheid van 51%. Gedurende de tijdritten moesten de sporters zo snel mogelijk een bepaalde hoeveelheid arbeid leveren die is afgestemd op 75% van het maximale vermogen dat de sporter een uur vol zou kunnen houden. Een half uur voorafgaand aan de 3 tijdritten droegen de sporters een speciaal vest met losse mouwen (zie afbeelding). De compartimenten van het vest en de mouwen waren met absorberende siliconenkorrels gevuld (zie afbeelding) die zich kunnen volzuigen met water en veranderen in een gel. De wielrenners droegen 1 keer het vest nadat het ondergedompeld was in water van ongeveer 14 ˚C, 1 keer hetzelfde vest met bevroren gel of een normaal sportshirt (controlesituatie). Het vest en de mouwen zijn pas na de standaard warming-up van 9 minuten uitgetrokken. Naast het geleverde vermogen is tijdens de gehele tijdrit de kerntemperatuur en huidtemperatuur gemeten en is elke 20 minuten gevraagd naar het gevoel van uitputting, de warmtesensatie en het warmtecomfort.

De sporters presteerden 5,8% beter na het dragen van het bevroren vest (ongeveer 1 uur en 5 min) in vergelijking met het de controlesituatie (ongeveer 1 uur en 9 minuten). Er was echter geen verschil in prestatie tussen de situatie met het ondergedompelde vest en de controlesituatie. Daarnaast is er zowel na het dragen van het ondergedompelde vest als na het dragen van het bevroren vest een lagere huidtemperatuur gemeten aan de start van de tijdrit in vergelijking met de controlesituatie. De kerntemperatuur verschilde echter niet tussen de situaties. Er zijn geen verschillen gevonden gedurende de tijdritten in het gevoel van uitputting, warmtesensatie en warmtecomfort.

Conclusies

Uit dit onderzoek blijkt dat de duurprestatie van wielrenners in de warmte verbetert wanneer ze een half uur van tevoren en gedurende de warming-up het bovenlichaam en de onderarmen koelen met een kleding die bevroren gel bevat. De auteurs denken dat deze verbetering komt door een daling in de huidtemperatuur. Het is echter onduidelijk hoe de daling van de huidtemperatuur kan zorgen voor een verbetering van de fietsprestatie. Er is verder geen fysiologische verklaring gegeven voor de verbetering. Het is de moeite waard om te experimenteren met het koelen van het bovenlichaam en de armen voorafgaand aan een fietsprestatie in de warmte. Het koelen van de spieren die de sporter intensief gebruikt tijdens de sport is echter niet aan te raden (zie ook Factsheet Pre-cooling).

Bron

  1. Faulkner SH, Hupperets M, Hodder SG, Havenith G (2015) Conductive and evaporative precooling lowers mean skin temperature and improves time trial performance in the heat. Scand. J. Med. Sci. Sports, 25(S1), 183-189