Spring naar content

Prestatie in de hitte is te verbeteren met een ‘sauna-pak’

Sporters die weinig tijd hebben om zich voor te bereiden op een wedstrijd in een warme omgeving kunnen baat hebben bij een ‘sauna-pak’. Het dragen van dit pak voorafgaand aan trainen in de hitte zorgt voor meer bloed in het lichaam en een snellere zweetrespons in de dagen na de training. Dit kan gunstig zijn voor een prestatie in de hitte.

In een warme omgeving kunnen sporters minder goed presteren dan als het koel is. Om het lichaam af te koelen stroomt er in de warmte meer bloed naar de huid, waardoor er minder bloed naar de spieren stroomt. Hierdoor verslechtert de sportprestatie. Het is echter mogelijk om te wennen aan sporten in de hitte. Gedurende langere tijd trainen in de hitte kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat sporters eerder beginnen te zweten en hun lichaam beter kunnen koelen.
In sommige gevallen hebben sporters echter onvoldoende tijd voor het aantal trainingen in de hitte dat nodig is om deze aanpassingen te veroorzaken. Daarom hebben de onderzoekers in deze studie gezocht naar een manier om het wennen aan sporten in de hitte te versnellen.

Wennen aan de warmte

Vijf dagen trainen in de hitte en daaraan voorafgaand een ‘sauna-pak’ dragen, zorgt ervoor dat sporters daarna hun lichaamstemperatuur beter kunnen handhaven. Dit is onder andere te danken aan meer bloed in het lichaam en een snellere zweetrespons. Een sauna-pak kan dus nuttig zijn in de voorbereiding op een wedstrijd in een warme en vochtige omgeving.

Wedstrijdvoorbereiding

Voorafgaand en na twee ‘hitte-trainingsweken’ deden negen getrainde vrouwen een gesimuleerde wedstrijd van een half uur in de warmte (40 graden Celsius), bij een constante snelheid van negen kilometer per uur. Als de vrouwen in de trainingsweek een ‘sauna-pak’ hadden gedragen, konden ze hun lichaamstemperatuur tijdens de gesimuleerde hardloopwedstrijd van 30 minuten op de dag erna beter handhaven. Ze hadden dankzij het pak meer bloed in hun lichaam (negen procent) en gingen sneller zweten. Ook hadden de sportsters een lagere hartfrequentie (terwijl de inspanning hetzelfde was), een lagere huid- en kerntemperatuur, en voelden ze zich minder warm en vermoeid.
De trainingsweken bestonden elk uit vijf looptrainingen in de hitte (40 graden Celsius) van 90 minuten. De vrouwen startten bij matige snelheid en de loopsnelheid werd steeds bijgesteld zodat hun kerntemperatuur niet te hoog op zou lopen. Gedurende één van de twee trainingsperiodes droegen de sportsters elke ochtend twintig minuten een ‘sauna-pak’ van 50 graden Celsius voordat zij begonnen met hardlopen, de andere keer mochten zij bij kamertemperatuur wachten.

Wedstrijd in de warmte

Het ‘voorverwarmen’ van het lichaam (bijvoorbeeld met een ‘sauna-pak’) in combinatie met trainingen in de hitte kan nuttig zijn. Wanneer er weinig voorbereidingstijd is voor een wedstrijd in de warmte, kan dit namelijk de aanpassingen van het lichaam aan sporten in de warmte versnellen.

Bron

  1. Mee JA, Peters S, Doust JH, Maxwell NS (2017). Sauna exposure immediately prior to short-term heat acclimation accelerates phenotypic adaptation in females. J. Sci. Med. Sport, in press DOI: 10.1016/j.jsams.2017.06.024