Spring naar content

Profvoetballers hoeven kunstgras niet te vrezen

Er is nog steeds geen bewijs dat voetballers op kunstgras meer blessures oplopen dan op natuurgras. Voetballers uit de Italiaanse Serie A liepen op beide soorten gras gemiddeld ongeveer tien non-contact blessures op per duizend gespeelde uren.

Het lijkt schier onmogelijk om voor- en tegenstanders van spelen op kunstgras met de neuzen één kant op te krijgen. Elke paar maanden is er wel weer voer voor een nieuwe discussie. Zijn het niet de al dan niet giftige rubberen korrels, dan is het wel dat twaalf van de achttien eredivisie clubs in het seizoen ’16-‘17 af wilden van de kunstmatige grasmat omdat het competitievervalsing in de hand zou werken.

Dan is er ook nog de angst bij veel spelers en trainers dat voetballen op kunstgras het blessurerisico verhoogt. Een groep Italiaanse onderzoekers hebben een seizoen lang wedstrijden uit de Italiaanse Serie A geanalyseerd om te zien of profvoetballers nu werkelijk hun ledematen op het spel zetten als zij op kunstgras moeten voetballen.

Angst blijkt weer een slechte raadgever

De onderzoekers uit Rome tonen met dit onderzoek weer aan dat voetballers ook op het nieuwe kunstgras niet meer blessures oplopen dan op natuurgras. In totaal waren er per grassoort 15-18 blessures per 1000 gespeelde uren, waarvan er ongeveer tien per duizend gespeelde uren geclassificeerd waren als non-contact. In deze studie is maar één kruisbandblessure opgetreden, misschien wel de blessure die de meeste angst inboezemt bij voetballers. Deze blessure liep de speler trouwens op toen hij een wedstrijd op natuurgras speelde.

De onderzoekers kwamen tot deze bevindingen door 36 wedstrijden die op kunstgras zijn gespeeld te vergelijken met 36 wedstrijden die gespeeld zijn op natuurgras. De onderzoekers spraken van blessures wanneer de voetballers als gevolg hiervan minimaal één volledige training of wedstrijd misten.

Bevestiging

De resultaten van dit onderzoek liggen in lijn met eerdere studies: voetballers kunnen met een gerust hart hun wedstrijden op kunstgras spelen. Met dit gegeven zullen echter niet alle discussies tot een einde komen. Zo is er aan de hand van deze studie bijvoorbeeld niets te zeggen over competitievervalsing.

Bron

  1. Lanzetti RM, Ciompi A, Lupariello D, Guzzini M, De Carli A, Ferretti A (2017) Safety of third-generation artificial turf in male elite professional soccer players in Italian major league. Scand. J. Med. Sci. Sports., 45: 1405-1412