Spring naar content

Rekken kan spierkramp niet voorkomen

Sporters kunnen spierkramp niet voorkomen door hun spieren vlak voor het sporten te rekken. De spieren van sporters verkrampen even snel, of ze daarvoor nu statisch, dynamisch of helemaal niet gerekt zijn.

Spierkramp kan behoorlijk pijnlijk zijn. Krampen zijn tijdens een training onprettig, maar bij wedstrijden zitten sporters er al helemaal niet op te wachten. Toch komt kramp zelfs bij goedgetrainde sporters regelmatig voor.

Hoe spierkramp precies ontstaat en wat een sporter kan doen om spierkramp te voorkomen, is nog niet geheel duidelijk. Een aannemelijke theorie is dat de kans op spierkramp vergroot als een sporter vermoeid is. Dit zou mede kunnen verklaren waarom voetballers bijvoorbeeld vaak tijdens een verlenging last van kramp krijgen. Voor de populaire theorie dat spierkramp veroorzaakt wordt door dehydratie of een zouttekort, is eigenlijk geen bewijs. Dat ook vantevoren rekken verkramping van de spieren niet tegen kan gaan, is onlangs ontdekt door onderzoekers van de universiteit van Michigan.

Kramp in je teen

Zij veroorzaakten kramp bij vijftien proefpersonen, door hun grote-teenspier elektrisch te stimuleren. Met steeds een minuut ertussen, kreeg de spier een steeds intensiever stroomstootje te verwerken, totdat de spier in een kramp schoot. Wanneer zowel de proefpersoon als de elektrische activiteit van de spier aangaven dat er van spierkramp sprake was, noteerden de onderzoekers de intensiteit van de stimulatie die hiervoor nodig was geweest.

Geen bescherming

De spieren van de vijftien proefpersonen verkrampten telkens bij evenveel elektrische stimulatie, of ze nu wel of niet van tevoren gerekt waren. Hoewel rekken kan helpen om een eenmaal verkrampte spier te ontspannen, kan rekken vóór de inspanning dus niet beschermen tegen het optreden van spierkramp.

Bron

  1. Miller KC, Harsen JD, Long BC (2017). Prophylactic stretching does not reduce cramp susceptibility. [i] Muscle & Nerve [/i]. In press, DOI: 10.1002/mus.25762