Rozijnen gunstig voor de duurprestatie
Het eten van rozijnen heeft hetzelfde effect op een duurprestatie als het eten van een commercieel koolhydraatrijk voedingsupplement (Clif bloks®). Dit blijkt uit een studie uitgevoerd door een groep Amerikaanse onderzoekers die veel ervaring hebben in het uitvoeren van onderzoek naar duurinspanning en voeding.
Zoals bij het afgelopen European College of Sport Science congres al duidelijk werd, kan het innemen van meerdere soorten koolhydraten resulteren in een verhoogde koolhydraatopname (zie verslag). Dit kan bijdragen aan een betere prestatie. Er zijn vele soorten commerciële kunstmatig gefabriceerde koolhydraatrijke voedingsupplementen op de markt (bijvoorbeeld Clif bloks®). Maar ook de natuur beschikt over ‘koolhydraatbommetjes’. Zo bevatten rozijnen ook twee soorten koolhydraten (glucose en fructose, 1:1 verhouding). Rozijnen kunnen dus wellicht tot hetzelfde effect leiden als de commerciële producten. De Clif bloks® wegen per stuk 10 g en bevatten ongeveer dezelfde soort koolhydraten en in dezelfde verhouding als rozijnen. In 31 g rozijnen zit 24 g koolhydraten en in 30 g Clif bloks® zit ook 24 g koolhydraten. Too en collega’s hebben onderzocht of er verschil zit tussen de effecten van het eten van rozijnen en Clif Bloks® op een lange duurprestatie en een 5 km hardlooptest.
Elf hardlopers met een gemiddelde maximale zuurstofopname van 58 ml/kg.min hebben het onderzoek afgerond. De hardlopers moesten 3 keer naar het laboratorium komen om een 80 minuten durende duurlooptest (op 75% van VO2max) en aansluitend een 5 km hardlooptest (maximale snelheid) op de loopband uit te voeren. Eenmaal werd er alleen water gedronken. De overige 2 keer werd er naast dezelfde hoeveelheid waterinname of rozijnen of Clif bloks® gegeten voor en tijdens de test. Voor de test was dit eenmalig 0,5 g koolhydraten/kg lichaamsgewicht en na elke 20 minuten tijdens de test was de hoeveelheid koolhydraten 0,2 g/kg lichaamsgewicht. Onder andere de gelopen tijd op de afsluitende 5 km en de mate van het discomfort van de darmen is gemeten.
Gedurende de 80 minuten duurlooptest werd er meer energie uit koolhydraten en minder uit vet gehaald na inname van de rozijnen en Clif bloks® in vergelijking met alleen waterinname. Er zat geen verschil tussen beide koolhydraatrijke producten. De looptijd op de 5 km was na inname van koolhydraten bij beide producten korter (1 minuut) in vergelijking met de looptijd na alleen het drinken van water. Er zat geen verschil in looptijd na inname van rozijnen en Clif bloks® (respectievelijk 20:36 en 20:42 minuten). Beide producten leverden meer discomfort van de darmen op, maar verschilden onderling niet.
Too en zijn collega’s tonen aan dat er geen verschil zit tussen het eten van rozijnen en een commercieel koolhydraatrijk product, in dit specifieke geval de Clif bloks® op de duurprestatie. Dit zou betekenen dat er als voeding voor en de tijdens de wedstrijd gerust ook eens rozijnen gegeten zouden kunnen worden. Toch is er wel een kanttekening te plaatsen. Het onderzoek is gesponsord door een grote producent van rozijnen. Dit hoeft uiteraard niet meteen te betekenen dat het onderzoek niet deugt, maar het belang van het publiceren van positieve resultaten is in dit geval wel groot.
Het onderzoek lijkt goed te zijn uitgevoerd en het advies kan dan ook luiden dat rozijnen eten met als doel de koolhydraatvoorraad op peil te houden een prima optie is.
Bron
- Too BW, Cicai S, Hockett KR, Applegate E, Davis BA, Casazza GA (2012) Natural versus commercial carbohydrate supplementation and endurance running performance. J. Int. Soc. Sports Nutr., 9:27