Spring naar content

Seks voor de wedstrijd heeft geen invloed op de prestatie

Sporters die seks hebben voor de wedstrijd presteren even goed als sporters die dat niet hebben. Het blijkt wel verstandig zoveel mogelijk het seksuele gedrag in stand te houden. Eventuele onthouding van seks kan namelijk frustraties teweeg brengen en daarmee de wedstrijdvoorbereiding verstoren.

Met de Olympische Spelen voor de deur komt een opvallende vierjaarlijkse discussie weer op gang: is het verstandig seks te hebben voor een wedstrijd? Deze discussie vloeit onder andere voort uit het aantal beschikbare condooms dat ter beschikking van de sporters is gesteld. Zelfs Pieter van den Hoogenband besteedde er afgelopen week een column aan in de Telegraaf. Waar de Olympische sporters het in Londen nog met 150.000 condooms moesten doen, stelt de organisatie er in Rio de Janeiro 450.000 ter beschikking. Ofwel ongeveer 42 condooms per sporter. Een snelle berekening leert dat dit neerkomt op 2 ½ condoom per Olympische dag.

Ongeacht of de sporters al deze condooms ook werkelijk zullen gaan gebruiken is het de vraag welke invloed seks heeft op het leveren van een topprestatie. Door het beschikbare onderzoek dat naar dit onderwerp is uitgevoerd te analyseren hebben Stefani en collega’s een antwoord proberen te formuleren op deze vraag.

Eigen gevoel

Sporters die ’s avonds seksueel actief zijn presteren de volgende dag even goed als wanneer zij dat niet zijn geweest. Zo blijkt dat seks zowel de spierkracht als de aerobe prestatie niet beïnvloedt. Hoewel er tijdens en direct na de seks de nodige veranderingen plaatsvinden in hormoonconcentraties, lijken deze schommelingen van te korte duur om van invloed te zijn op de wedstrijd. Ook een kortstondige toename van hormonen die bekend staan om hun bijdrage aan het verbeteren van de spierkracht, zoals testosteron, volstaat niet om de volgende dag letterlijk sterker voor de dag te komen. Dit blijkt uit slechts negen studies die de onderzoekers goed genoeg vonden om te analyseren.

Uit vragenlijsten die bij sporters en coaches zijn afgenomen blijkt dat zij seks gewoon zien als onderdeel van het dagelijks leven. Van buitenaf deze activiteiten verbieden kan frustratie in de hand werken. Deze frustratie kan leiden tot een verstoring van een voorbereiding, iets dat natuurlijk nooit wenselijk is. Verder is aangetoond dat het hebben van seks bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven. Iemand moedwillig onthouden van seks zal dit niet ten goede komen.

Welk effect seks net voor een wedstrijd heeft op de prestatie is niet te zeggen. Het onderzoek dat door de auteurs is geanalyseerd beschrijft namelijk alleen het effect van seksuele handelingen de avond voor een wedstrijd.

Conclusie

Hoewel het gemoederen aardig bezig lijkt te houden is er weinig reden om het seksgedrag van sporters te reguleren rond wedstrijden. Het lijkt verstandig dat sporters hun eigen gevoel hierin volgen. Elke afspraak die een coach en sporter hierover maken zal waarschijnlijk juist leiden tot meer stress, en juist dit is niet wenselijk. Het is waarschijnlijk niet verstandig een hele nacht slaap op te offeren, maar er zullen ook niet zoveel sporters zijn die daar op zitten te wachten een dag voor een van de belangrijkste wedstrijden van hun leven.

Bron

  1. Stefani L, Galanti G, Padulo J, Bragazzi NL, Maffulli N (2016) Sexual activity before sports competition: a systematic review. Front. Physiol., 21;7:246