Slaaptekort onder topsporters
Topsporters slapen vaak slecht en weinig tijdens periodes van trainingen en wedstrijden, met name de nacht volgend op een wedstrijd. Slaaptekort lijkt onder andere samen te hangen met avondwedstrijden, vroege trainingen en een stijging in trainingsbelasting.
Sporters hebben voldoende slaap nodig om goed te herstellen na zware trainingen en wedstrijden. Van te weinig slaap kunnen ze zelfs slechter gaan presteren. De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar hoeveel topsporters eigenlijk slapen. Een groep Australische onderzoekers heeft al deze studies nu samen bekeken om in kaart te brengen of topsporters de aanbevelingen voor slaap halen en welke factoren slaap negatief beïnvloeden.
Wat weten we al?
- Goede nachtrust is nodig voor goed herstel en goede prestaties
- Topsporters slapen vaak slecht
Wat is nieuw?
- Topsporters slapen 60 minuten minder in de nacht volgend op een wedstrijd
- Onder andere avondwedstrijden, vroege trainingen en fors toegenomen trainingsbelasting zorgen voor minder slaap
Lange dag, korte nacht
Uit de analyse van 54 studies bleek dat veel topsporters geregeld minder dan 7 uur per nacht slapen, en vaak minder dan 85 procent van hun tijd in bed daadwerkelijk slapend doorbrengen. De nacht volgend op een wedstrijddag slapen topsporters bovendien gemiddeld circa 60 minuten minder dan de 2 nachten ervoor. Hoewel sporters ook minder slapen als ze overdag een wedstrijd hebben, lijken ze vooral minder te slapen als de wedstrijd ’s avonds (na 18:00) plaatsvindt. Door wedstrijden op de avond gaat ook de slaapkwaliteit achteruit; van de tijd dat sporters in bed liggen, slapen ze drie tot vier procent minder dan de dagen ervoor.
Weg met de wekker
Naast wedstrijden in de avond, zijn er nog meer redenen aan te wijzen voor een slaaptekort bij topsporters. Zo zorgen ook vroege trainingen (voor 07:00 uur) ervoor dat topsporters te weinig slapen. Om minimaal zeven uur slaap per nacht te halen, lijkt het noodzakelijk om niet voor negen uur ’s ochtends te trainen. Ook wanneer de trainingsbelasting met meer dan 25 procent toeneemt, slapen sporters vaak korter en slechter. Hetzelfde geldt de eerste dagen na aankomst op hoogte, bij een hoogte van 1600 meter of hoger. Daarnaast beïnvloedt reizen vroeg in de ochtend of laat op de avond de slaap negatief, en dit geldt ook voor lange afstandsreizen richting het oosten.
Goede slaapomstandigheden
Hoeveel slaap iemand nodig heeft, verschilt per persoon en is moeilijk vast te stellen. De meeste volwassenen hebben genoeg aan zeven tot negen uur per nacht. Topsporters hebben waarschijnlijk meer slaap nodig dan gemiddeld. Om aan voldoende slaap te komen is het belangrijk om te zorgen voor een goede slaaphygiëne. Hoe dit te bereiken lees je in het factsheet slaap.
Bron
- Roberts SSH, Teo W-P, Warmington SA (2018) Effects of training and competition on the sleep of elite athletes: a systematic review and meta-analysis. Br. J. Sports Med., Epub ahead of print, doi:10.1136/bjsports-2018-099322.