Spring naar content

Slechte communicatie tussen medische staf en coach is risicovol

Professionele voetballers zijn vaker geblesseerd bij clubs waar de communicatie tussen coach en medische staf ondermaats is. Een goede communicatiestructuur binnen de begeleidingsstaf is essentieel.

Een begeleidingsstaf van een professionele sportclub bestaat vaak uit een grote groep mensen. Zo zijn er (assistent)coaches, fysiotherapeuten, video-analisten, wetenschappers, artsen enzovoort die deel uit kunnen maken van een begeleidingsstaf. Een dergelijke samenstelling vergt een zeer gedegen communicatiestructuur die in de praktijk niet altijd even eenvoudig op te zetten is. Reden genoeg voor een groep Scandinavische onderzoekers om uit te zoeken wat de relatie is tussen de kwaliteit van de communicatie van stafleden en het aantal blessures bij professionele voetballers.

Wat is er al bekend?

  • Een begeleidingsstaf bestaat vaak uit een grote groep mensen.
  • Een goede communicatiestructuur is belangrijk.

Wat is nieuw?

  • Professionele voetballers zijn vaker geblesseerd bij clubs waar de communicatie tussen stafleden niet optimaal is.

Communicatie

Waar de communicatie binnen een medische staf volgens de onderzoekers meestal goed is, blijkt het nogal eens te schorten aan de communicatie tussen medische staf en andere stafleden. Er blijkt een verband te zijn tussen de kwaliteit van communicatie binnen de staf en blessures bij voetballers. Bij een slechte communicatie tussen stafleden kan de uitval door blessures vijf procent hoger zijn dan wanneer er sprake is van een goede communicatie. De onderzoekers zijn hierachter gekomen door de stafleden van 36 professionele voetbalclubs uit 17 landen vragenlijsten in te laten vullen.

In de praktijk

Ondanks dat er aan de hand van deze studie niet te zeggen valt of de blessures veroorzaakt worden door een suboptimale communicatie, lijkt het wel evident dat een goede communicatie problemen kan voorkomen. Hoewel dit wellicht niet zo verrassend is, blijkt het zelfs op het hoogste niveau niet vanzelfsprekend te zijn dat stafleden goed met elkaar communiceren. Het is daarom ook verstandig een goede communicatiestructuur op te zetten en deze ook na te leven.

Bron

  1. Ekstrand J, Lundqvist D, Davison M, D’Hooghe M, Pensgaard AM (2018) Communication quality between the medical team and the head coach/manager is associated with injury burden and player availability in elite football clubs. Br. J. Sports Med., In press, doi: 10.1136/bjsports-2018-099411