Spring naar content

Slechtere reactietijd bij verstoorde menstruatiecyclus

Duursportsters met een verstoorde cyclus reageren zeven procent trager tijdens een reactietijdtest dan topsportsters met een normale cyclus. Welke gevolgen dit heeft voor hun prestatie blijft onduidelijk.

Veel topsporters streven naar een laag lichaamsgewicht met als achterliggende gedachte dat ze hierdoor beter presteren. Bij vrouwelijke topsporters kan dit tot gevolg hebben dat hun menstruatiecyclus verstoord raakt. Dit speelt vooral onder duursportsters, gewichtsklassesportsters en esthetische sportsters waar gewichtsverlies in theorie de meeste winst kan opleveren.

Tot nu toe was het bekend dat sportsters met een verstoorde cyclus vaker bepaalde fysieke ongemakken hebben die je als topsportster maar beter voor kunt zijn, zoals blessures en botontkalking. Onduidelijk was nog of een verstoorde cyclus ook van invloed is op de prestatie zelf.

Precieze gevolgen onduidelijk

Nu blijkt dus dat een verstoorde cyclus er bij duursportsters ook voor zorgt dat hun spieraansturing minder goed verloopt. Zo reageerden zij tijdens een reactietijdtest ongeveer zeven procent trager dan hun collega’s bij wie de cyclus niet verstoord was. Welke gevolgen dat precies heeft voor hun prestatie blijft vooralsnog onduidelijk, maar dat het gevolgen heeft staat nu vast.

De Scandinavische onderzoekers ontdekten dit nadat ze dertig duursportsters aan allerlei testen hadden onderworpen, zoals een reactietest, een fietstest, bloedafname en een spierkrachttest. De sportsters trainden gemiddeld elf à twaalf uur in de week. Bij veertien sportsters bleek na een gynaecologisch onderzoek de cyclus verstoord te zijn. Zij waren gemiddeld ruim vijf kilo lichter dan hun collega’s met een normale cyclus. Daarnaast hadden ze een aanzienlijk hogere concentratie stresshormoon (cortisol) in hun bloed en een te lage bloedsuikerspiegel.

Voorkomen beter dan genezen

Hoewel het onduidelijk blijft wat de precieze gevolgen voor de prestatie zijn van een verstoorde cyclus, kunnen topsportsters toch maar beter proberen dit euvel te voorkomen. Zo presteerden de sportsters uit deze studie met een verstoorde cyclus niet beter ondanks dat zij aanzienlijk lichter waren dan hun collega’s met een normale cyclus.

Bron

  1. Tornberg ÅB, Melin A, Manderson Koivula F, Johansson A, Skouby S, Faber J, Sjödin A (2017) Reduced neuromuscular performance in amenorrheic elite endurance athletes. Med. Sci. Sports Exerc.,doi: 10.1249/MSS.0000000000001383