Spring naar content

Snel terugkeren op het veld

Sporters die een zware spierblessure oplopen zouden snel met hun revalidatie moeten starten. Wanneer ze hun kwetsuur eerst negen dagen immobiliseren, duurt het namelijk drie weken langer voordat ze weer op het veld terugkeren dan wanneer ze direct met hun fysieke revalidatie beginnen.

De meeste sporten hebben zo hun specifieke blessures die veel voorkomen. Onder voetballers en atleten is de hamstringblessure daar een berucht voorbeeld van. Zo blesseerde de door FC Barcelona voor 105 miljoen euro aangekochte Ousmane Dembélé zijn hamstring onlangs op onfortuinlijke wijze waardoor hij drieënhalf tot vier maanden uit de roulatie is. Dat is uiteraard vervelend voor zijn team, maar in eerste instantie natuurlijk voor Dembélé zelf. Niet alleen duurt het maanden voordat hij weer kan spelen, zijn kans om opnieuw geblesseerd te raken is nu ook aanzienlijk gestegen.

Zowel vanuit sportief als vanuit financieel oogpunt is het wenselijk dat sporters zo snel mogelijk weer op het veld staan. Deense onderzoekers hebben uitgezocht in hoeverre het uitmaakt of de geblesseerde spier snel weer wordt belast, of juist eerst wordt ontlast. Die kennis ontbrak namelijk nog.

Direct belasten of immobiliseren?

De onderzoekers laten nu in het New England Journal of Medicine zien dat sporters het beste zo snel mogelijk hun geblesseerde spier weer moeten belasten. Eerst een ruime week de geblesseerde spier immobiliseren, verlengt het revalidatietraject met gemiddeld drie weken; zeer kostbare tijd voor topsporters. Direct beginnen met belasten zorgt er trouwens niet voor dat sporters na afloop van hun revalidatie sneller opnieuw geblesseerd raken.

Dit bleek nadat 50 amateursporters met een acute spierblessure in hun boven- of onderbeen precies hetzelfde revalidatietraject doorliepen; alleen het begin van het traject verschilde. Vervolgens was het voor iedere sporter een kwestie van rustig de belasting op de geblesseerde spier weer opvoeren.

Snel weer aan de slag

De resultaten van deze studie laten duidelijk zien dat sporters in het geval van een acute spierblessure zo snel mogelijk moeten starten met hun revalidatie. Hierdoor staan ze aanzienlijk sneller weer op het veld. De angst dat sporters na de revalidatie sneller opnieuw geblesseerd raken als ze in eerst instantie weinig rust hebben gehad, blijkt dus ook ongegrond.

Bron

  1. Bayer ML, Magnusson SP, Kjaer M (2017) Early versus delayed rehabilitation after acute muscle injury. N. Engl. J. Med., 28;377: 1300-1301.