Spring naar content

Spierpijn belemmert het aanleren van nieuwe bewegingen

Sporters hebben na een zware krachttraining moeite om nieuwe bewegingen aan te leren. Dit komt waarschijnlijk doordat de spieren, die door de krachttraining beschadigd zijn, minder goed informatie terugkoppelen naar de hersenen.

De meeste sportprogramma’s bevatten zowel krachttrainingen als trainingen die gericht zijn op het aanleren van nieuwe bewegingen of het verbeteren van een techniek. Beide trainingsvormen zijn vaak onmisbaar voor goede sportprestaties. Toch kan de ene training de andere training teniet doen, zo blijkt uit recent onderzoek van een groep Braziliaanse wetenschappers. De resultaten laten zien hoe belangrijk het is om kracht- en techniektraining goed te periodiseren.

Wat is er al bekend?

 • Vermoeidheid leidt tot krachtverlies en een veranderde coördinatie. Daarom is techniektraining ná krachttraining mogelijk minder zinvol dan ervoor.

Wat is nieuw?

 • Spierpijn door een zware krachttraining belemmert mogelijk het aanleren van nieuwe bewegingen.

  Onderhandse worp

  De Brazilianen toonden namelijk aan dat mensen zónder spierpijn een nieuwe beweging beter aanleerden dan mensen met spierpijn door een zware krachttraining. Dit ontdekten ze door dertig studenten een onderhandse worp te laten oefenen een dag ná de krachttraining. Dagelijks oefenden de studenten 150 worpen over een afstand van 3 meter. Dit deden ze 4 dagen achter elkaar. De helft had tijdens het oefenen nog spierpijn van de krachttraining, terwijl de andere helft zonder pijntjes oefende. De Brazilianen keken vervolgens hoe nauwkeurig en consistent de worpen waren.

  Drie dagen later

  Hoewel de studenten na de laatste oefensessie – met of zonder krachttraining – even goed gooiden, bleek drie dagen later wat anders. De studenten die met spierpijn hadden geoefend, gooiden namelijk sléchter dan de studenten die zonder pijntjes hadden getraind. Het bleek zelfs dat de studenten met spierpijn minder consistent waren dan vóór de training. Daarentegen werden de studenten zonder de pijnlijke spieren juist consistenter. Deze resultaten laten zien dat het aanleren van een beweging óók doorgaat na het oefenen.

  Minder goed aanleren

  De onderzoekers plaatsen echter wel twee kanttekeningen. Zo onderzochten de Brazilianen geen topsporters, waardoor het onbekend is of krachttraining ook het leervermogen van topsporters belemmerd. Verder benadrukken ze dat dit pas de eerste studie is op het gebied van spierpijn en het aanleren van nieuwe bewegingen. Toch kunnen coaches met deze kennis mogelijk hun voordeel doen. Sporters die veel spierpijn hebben, zullen wellicht een nieuwe beweging of techniek minder goed aanleren.

  Bron

  1. Leite CM, da Silva Profeta VL, Chaves SF, Benine RP, Bottaro M, Ferreira-Júnior JB (2019). Does exercise-induced muscle damage impair subsequent motor skill learning? Human movement science, 67, 102504.