Spring naar content

Spierpijn en maximale kracht niet beïnvloed door koude lucht

In de klinische setting wordt koude lucht gebruikt bij reumapatiënten. Door blootstelling aan koude lucht van -110°C worden pijn, zwellingen en ontstekingen minder. Deze manier van koelen sinds kort ook in de sport gebruikt. Verondersteld wordt dat het koelen van het lichaam door koude lucht zou helpen bij spierblessures, overbelasting en het herstel tussen trainingen. Costello et al. hebben onderzocht of blootstelling aan koude lucht spierpijn vermindert en of er sneller herstel optreedt van de maximale kracht na zware inspanning.

Deelnemers (14 mannen en 4 vrouwen) voerden een set oefeningen uit die spierschade veroorzaken, waardoor er spierpijn ontstaat. Voor en tot vier dagen na deze oefeningen werden de maximale kracht en de ervaren spierpijn gemeten en uitgevraagd. 24 uur na de oefeningen die spierschade uitlokken werden de deelnemers aan de koude lucht of aan de controleconditie blootgesteld. Negen deelnemers (2 vrouwen en 7 mannen) werden twintig seconden blootgesteld aan lucht van -60°C, waarna ze drie minuten in een kamer verbleven met een luchttemperatuur van -110°C. Deelnemers droegen twee paar handschoenen, hun monden en neuzen waren beschermd met een masker, de oren met een wollen hoofdband. Ze droegen schoenen en sokken en een korte broek. De mannen hadden een ontbloot bovenlijf, terwijl de vrouwen een sportbeha of een korte top droegen. Tijdens het verblijf in de kamer liepen de deelnemers rustig rond en werden de ellebogen en vingers continu gestrekt en gebogen. De negen deelnemers in de controlegroep (2 vrouwen en 7 mannen) kregen dezelfde instructies, maar deze groep bevond zich in een kamer van 15°C.

Er is geen verschil gevonden in het herstel na de set zware oefeningen tussen de koudeluchtgroep en de controlegroep. Kort na de set oefeningen nam in beide groepen de maximale kracht die geleverd kon worden af en na 96 uur was deze weer hersteld. De ervaren spierpijn nam in beide groepen significant toe 24 uur na de oefeningen. De meest ervaren spierpijn was 48 uur na de oefeningen. De spierpijn was bij beide groepen 96 uur na de oefeningen nog steeds significant hoger dan voor de oefeningen. Tussen de groepen zijn geen verschillen gevonden. Volgens de auteurs helpt koude lucht 24 uur na de inspanning niet om sneller te herstellen van spierpijn en het opwekken van maximale kracht.

Blootstelling aan koude lucht 24 uur na inspanning heeft, op basis van de bevindingen in dit artikel, geen invloed op het herstel van een sporter. Waarom de auteurs ervoor hebben gekozen om pas 24 uur na de inspanning te koelen wordt niet duidelijk uit het artikel. Omdat de effecten van koelen 24 uur na de inspanning zijn onderzocht kan uit het artikel niet worden opgemaakt of blootstelling aan koude lucht direct na de inspanning een voordelig effect heeft. Hausswirth et al. hebben hier in 2011 over gepubliceerd, maar de resultaten van die studie zijn twijfelachtig.

Auteur: S. (Susan) Vrijkotte

Bron

  1. Costello JT, Algar LA, Donnelly AE (2012) Effects of whole-body cryotherapy (-110°C) on proprioception and indices of muscle damage. Scand. J. Med. Sci. Sports, 22: 190-198