Spring naar content

Sportdrank met koolhydraten helpt duursporter ook na goed ontbijt

Braziliaanse onderzoekers hebben ontdekt dat fietsers óók profiteren van een koolhydraatrijk sportdrankje als ze al een ontbijt op hebben. Dit verraste de onderzoekers, die eigenlijk hadden verwacht dat sportdrankjes duursporters geen zetje meer geven na een maaltijd.

De nieuwe studie omzeilt fouten die vaak in eerdere sportdrankstudies de kop opstaken. In het verleden sponsorden sportdrankfabrikanten vaak studies en hadden de studies een onrealistische opzet. Om gelijke omstandigheden tussen deelnemers te creëren, kiezen onderzoekers er namelijk vaak voor om hun deelnemers helemaal niet te laten eten voordat ze meedoen aan het onderzoek. Maar in werkelijkheid ontbijten sporters doorgaans liever wél. Dat langdurig inspannen op een lege maag niet zo goed gaat is immers bekend. Bovendien, zo dachten de Brazilianen, is het niet gek dat een koolhydraatdrankje goed werkt als je energievoorraden al uitgeput zijn voordat je begint met fietsen.

Wat is er al bekend?

  • Koolhydraten eten of drinken tijdens duurinspanning zorgt voor betere prestaties.

Wat is nieuw?

  • Drankje met koolhydraten werkt ook na een stevig ontbijt voor duurprestaties.

Ontbijt plus sportdrank werkt het best

Om uit te zoeken in hoeverre zo’n sportdrankje werkelijk helpt, nodigden de onderzoekers negen deelnemers uit. Op verschillende dagen legden de deelnemers een fietstest af, de ene keer mét een ontbijt, dat 137 gram koolhydraten bevatte, de andere keer zonder. Ze kregen daarbij elk kwartier een paar slokken van een sportdrankje, met 0,16 gram smaakloos maltodextrine-suiker per kilogram lichaamsgewicht, of een placebodrankje dat precies hetzelfde smaakte maar géén koolhydraten bevatte.

De sporters fietsten het snelst wanneer ze ontbijt én sportdrank kregen. Niet alleen fietsten de deelnemers met sportdrank sneller, ze voelden zich ook minder vermoeid. Natuurlijk presteerden de sporters het slechtst als ze geen ontbijt én geen sportdrank kregen.

Knallen in de finale

De Braziliaanse onderzoekers kozen voor een relevant fietsprotocol. Waar in onderzoek uit het verleden vaak een tijdrit of een uitputtingstest werd gedaan, kozen de Brazilianen voor een opzet die meer lijkt op een wegwedstrijd. Deelnemers moesten eerst 105 minuten op een stevig tempo fietsen en meteen daarna een tijdrit van tien kilometer afleggen. Tijdens een wegwedstrijd rijden renners ook gedurende lange tijd op een vrij constant tempo, om daarna tijdens een finale te moeten knallen. Door deze weldoordachte keuzes draagt de studie bij aan het bewijs voor het nut van voldoende koolhydraten tijdens duurinspanning.

Bron

  1. Learsi SK, Ghiarone T, Silva-Cavalcante MD, Andrade-Souza VA, Ataide-Silva T, Bertuzzi R, de Araujo GG, McConell G, Lima-Silva AE (2019). Cycling TT performance is improved by carbohydrate ingestion during exercise regardless of a fed or fasted state. Scand. J. Med. Sci. Sports. DOI: 10.1111/sms.13393