Spring naar content

Sporters met een bitje halveren kans op mondschade

De kans op mondschade is minstens twee keer zo klein bij sporters die een bitje dragen. Dat blijkt uit een grote overzichtsstudie naar de effecten van gebitsbeschermers op mondblessures bij sporters.

Het idee dat een bitje gebitsschade zou voorkomen is niks nieuws. Sinds 2015 zijn hockeyers in Nederland zelfs verplicht om een bitje te dragen tijdens wedstrijden. Ook in andere contactsporten, zoals handbal, neemt het gebruik van deze mondbeschermer toe. Toch twijfelen mensen of een bitje in sommige gevallen niet juist meer schade veróórzaakt dan voorkómt. Bij een harde bal of tik zou een bitje de kracht verdelen over het hele gebit, waardoor uiteindelijk meer tanden zouden beschadigen. Veel onderzoekers keken daarom de afgelopen jaren of het aantal mondblessures vermindert door het gebruik van een mondbeschermer. Een Amerikaanse onderzoeksgroep vond het nu hoog tijd om alle studies hiernaar over de periode 1956 – 2018 op een rij te zetten.

Wat is er al bekend?

  • Een gebitsbeschermer kan gebitsschade voorkomen.

Wat is nieuw?

  • De resultaten van een grote overzichtsstudie laten zien dat een bitje het risico op mondschade halveert.

Minstens twee keer zo klein

Uit het onderzoek, dat recentelijk is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Sports Medicine, blijkt de kans op mondschade minstens twee keer zo klein bij sporters met een bitje, vergeleken met sporters zonder gebitsbescherming. De Amerikanen analyseerden hiervoor 26 studies waarin onder andere sporters uit American football, rugby, basketbal en (ijs)hockey werden onderzocht. Zij keken niet alleen naar gebitsschade, maar ook naar blessures aan de kaak, mond of de lippen.

De sporters droegen verschillende soorten gebitsbeschermers, zoals de standaard, de boil and bite of een op maat gemaakte beschermer. Welk van deze drie het beste beschermt, konden de Amerikanen alleen niet onderzoeken. Omdat een standaard bitje niet vormt naar het gebit, beschermt deze waarschijnlijk minder goed dan de boil and bite: een plastic beschermer waarin sporters moeten happen nadat het is verwarmd in heet water. Een op maat gemaakt bitje door de tandarts is een vergelijkbare manier om het gebit te beschermen. Deze zit vaak het meest comfortabel, omdat het volledig aansluit op het gebit. Deze gebitsbeschermer raden de meeste tandartsen dan ook aan.

Niet verrassend, wel belangrijk

Hoewel de resultaten niet zullen verrassen, bevestigen de Amerikanen eens te meer hoe belangrijk een bitje kan zijn bij contactsporten. Sporters die een groot risico lopen op mondschade doen er daarom goed aan om een bitje te dragen: ongeacht of het verplicht is.

Bron

  1. Knapik JJ, Hoedebecke BL, Rogers GG, Sharp MA, Marshall SW (2019) Effectiveness of mouthguards for the prevention of orofacial injuries and concussions in sports: systematic review and meta-analysis. Sports Med., Epub ahead of print, doi: 0.1007/s40279-019-01121-w