Stroeve schoenen leiden tot verbetering van spronghoogte en wendbaarheid in de zaal
Basketballers kunnen hun spronghoogte en wendbaarheid verbeteren met stroevere zolen onder hun schoenen. Het gewicht van de schoen heeft geen invloed op deze uitkomstmaten. Dit blijkt uit onderzoek onder recreatieve basketballers die schoenen met verschillende kenmerken hebben getest.
In reclames voor basketbalschoenen prijzen bekende basketballers schoenen aan waarmee iedereen beter zou gaan presteren. De vraag is echter welke kenmerken van basketbalschoenen invloed hebben op de prestatie van basketballers. Onderzoekers uit Canada hebben uitgezocht of de stroefheid van de zool, het gewicht van de schoen en de stijfheid van de voorvoet van basketbalschoenen invloed hebben op de testprestaties van basketballers.
Prestatie
Aan dit onderzoek deden 20 recreatieve basketballers mee. Deze basketballers voerden een 10 meter sprint, een korte sprint gevolgd door een zo hoog mogelijke sprong en een wendbaarheidsparcours uit met verschillende basketbalschoenen. Voor iedere test kregen de basketballers 3 pogingen. De basketbalschoenen varieerden in 3 kenmerken, te weten, de tractie (stroefheid) van de zool, de stijfheid van de voorvoet en het gewicht van de schoen. De schoen “Nike Zoom Kobe V” was als basis genomen. Deze schoen heeft een gemiddelde tractie, een hoge stijfheid van de voorvoet en een laag gewicht. De onderzoekers hebben de tractie van de schoen met 20% verlaagd door sporttape op de zool van de schoen te plakken en met 20% verhoogd door rubberband aan de zool te nieten. Omdat de basisschoen al een hoge stijfheid van de voorvoet heeft is deze met 20% verlaagd (dit is de referentie) door dunne stroken uit de zool te snijden en vervolgens nogmaals met 20% verlaagd. Het lage gewicht van de schoen is twee maal verhoogd met 20%. Na 1 maal verhogen is dus de referentie gecreëerd. Dit resulteert in 9 verschillende paren schoenen met allemaal een -20% categorie, een referentie en een +20% categorie. Aan de schoenen was voor de basketballers niet te zien welke categorie het was.
Bij de vergelijking tussen de referentieschoenen en de schoenen met verhoogde tractie (+20%) sprongen de basketballers 1 cm hoger en presteerden ze 4% beter op het wendbaarheidsparcours. Het gewicht van de schoen heeft geen invloed op de uitkomstmaten. Een verhoogde stijfheid (+20%) van de voorvoet verbetert de sprint met 1,0% en de prestatie op het wendbaarheidsparcours met 1,7%. Dit gaat alleen op wanneer de stijfste schoen (+20% ) is vergeleken met de minst stijve schoen (-20%).
Conclusie
Uit dit onderzoek blijkt met name de wendbaarheid van een basketballer verbetert door schoenen te dragen met een stroeve zool. Daarnaast blijkt dat een stijve voorvoet van de schoen een zeer kleine bijdrage kan leveren aan de sprinttijd en de wendbaarheid. Het gewicht van de schoen blijkt niet van belang te zijn voor de prestaties. Hoewel de methode van schoenen bewerken wat onconventioneel overkomt, zijn deze technieken gebruikelijk bij het testen van sportschoenen.
Het is aan te bevelen om bij het aanschaffen van zaalschoenen in eerste instantie te letten op een stroeve zool en eventueel ook op een stijve voorvoet van de schoen. Een stroeve schoen is wellicht beter voor de testprestatie, maar het effect daarvan op de kans op blessures is niet bepaald.
Bron
- Worobets J, Wannop JW (2015) Influence of basketball shoe mass, outsole traction, and forefoot bending stiffness on three athletic movements. Sports Biomech., 14(3), 351-360.