Spring naar content

Tatoeage misschien toch geen invloed op zweetrespons

In tegenstelling tot wat eerder werd gedacht, lijkt een getatoeëerde huid evenveel te zweten als een huid zonder inktversieringen. Dat blijkt uit recent Australisch onderzoek naar tatoeages en de zweetrespons bij inspanning.

Dat betekent goed nieuws voor sporters met een getatoeëerde huid, omdat een verminderde zweetrespons mogelijk zou betekenen dat zij minder goed hun warmte kwijtraken. Dat zou vooral in de hitte problemen kunnen geven, omdat het lichaam minder zou afkoelen.

De bevinding van de Australiërs staat echter haaks op wat onderzoekers uit Amerika eerder aantoonden; dat sporters met tatoeages minder zweten. Een tatoeage zou namelijk permanent de zweetklieren hebben beschadigd, met een verminderde zweetrespons tot gevolg. In hun onderzoek destijds stimuleerden de Amerikanen de zweetklieren echter kunstmatig: ze gebruikten een chemische stof op de huid die een zweetrespons veroorzaakte. Dat fysieke inspanning een andere uitwerking heeft, toonden de Australiërs met hun studie voor het eerst aan.

Wat is er al bekend?

  • Een getatoeëerde huid zweet de helft minder dan een onversierde huid, wanneer een chemische stof de zweetklieren stimuleert.

Wat is nieuw?

  • Bij fysieke inspanning zweet een getatoeëerde huid evenveel als een huid zonder inktversieringen.

Evenveel zweet

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 22 deelnemers met een tatoeage aan één kant van hun lichaam. Deze inktversiering was minimaal elf vierkante centimeter, wat vergelijkbaar is met het formaat van een pasfoto.

Na twintig minuten fietsen hadden de deelnemers evenveel gezweet op de getatoeëerde huid als op de onaangetaste huid. Naast eenzelfde zweetrespons, was de transpiratie ook even zout. De Australiërs vergeleken hierbij de hoeveelheid zweet van bijvoorbeeld de getatoeëerde bovenarm met de zweetproductie op de andere – niet getatoeëerde – bovenarm. De zweetrespons bepaalden ze met speciale pleisters op de huid die het zweet opvingen.

Verschillende resultaten

Hoewel de uitkomsten van de enige twee studies naar tatoeages en de zweetrespons elkaar tegenspreken, lijkt de studie van de Australiërs meer van toepassing omdat zij – in tegenstelling tot de Amerikanen – keken naar de zweetrespons bij inspanning.

De onderzoekers plaatsen echter wel twee kanttekeningen. Zo waren de onderzochte tatoeages klein van formaat en zaten ze op plekken die minder zweten dan bijvoorbeeld de rug. Wellicht dat een grotere tatoeage of een tatoeage op een andere plek de zweetrespons – en daarmee het koelmechanisme – anders beïnvloedt. Desondanks lijkt op basis van de Australische studieresultaten de invloed van een tatoeage minder groot dan eerder werd gedacht.

Bron

  1. Rogers E, Irwin C, McCartney D, Cox GR, Desbrow B (2019) Tattoos do not affect exercise-induced localised sweat rate or sodium concentration. J. Sci. Med. Sport., Epub ahead of print, doi: 10.1016/j.jsams.2019.06.004