Traditionele krachttraining maakt sterker dan occlusietraining
Sporters kunnen beter een zware krachttraining doen, dan een lichte krachttraining waarbij de bloedtoevoer wordt afgekneld. Bij beide trainingsvormen neemt de spiermassa evenveel toe, maar sporters ontwikkelen meer spierkracht bij zware krachttraining.
De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de zogeheten occlusietraining. Bij deze vorm van krachttraining trainen sporters met een lage weerstand, terwijl de bloedtoevoer naar de getrainde spier is afgekneld. Deze manier van trainen zorgt ervoor dat een sporter ondanks de lichte training toch een aanzienlijke ontwikkeling van spierkracht en spiermassa bewerkstelligd. Nu is gebleken dat occlusietraining voor sterkere en grotere spieren zorgt dan training met lichte weerstand, vroeg een groep Braziliaanse onderzoekers zich af of dit ook geldt voor de traditionele krachttraining met een hogere weerstand.
Wat weten we al?
- Occlusietraining met lichte weerstand leidt tot sterkere en dikkere spieren dan lichte krachttraining zonder afgeknelde bloedtoevoer.
Wat is nieuw?
- Traditionele krachttraining zorgt voor sterkere spieren dan occlusietraining.
- Ontwikkeling spiermassa bij beide trainingsvormen gelijk.
Sterkere spieren
De onderzoekers ontdekten dat traditionele krachttraining zorgt voor zeven procent sterkere spieren dan occlusietraining. De ontwikkeling van de spiermassa was bij beide trainingsvormen gelijk.
De onderzoekers kwamen hier achter door de gegevens van 12 studies, samen goed voor 460 proefpersonen, gezamenlijk opnieuw te analyseren. De lichte occlusietrainingen werden uitgevoerd op minder dan 50 procent van 1RM. De traditionele krachttrainingen werden uitgevoerd op meer dan 65 procent van 1RM. De meest logische verklaring voor de net zo grote, maar sterkere spieren na traditionele krachttraining lijkt een betere aansturing van de spieren.
Zware krachttraining
Een gezonde sporter kan het beste kiezen voor de traditionele krachttraining met meer weerstand. Deze trainingsvorm zorgt namelijk voor de sterkste spieren. Sporters die door ziekte of een blessure niet met een hoge weerstand kunnen trainen zouden occlusietraining eventueel kunnen overwegen, maar hierbij is uiterste voorzichtigheid geboden. Door het afknellen van bloedvaten kunnen namelijk bloedproppen ontstaan. Doe dit dus enkel onder professionele begeleiding. Voor gezonde sporters is er geen enkele reden om dit risico te nemen.
Bron
- Lixandrão ME, Ugrinowitsch C, Berton R, Vechin FC, Conceição MS, Damas F, Libardi CA, Roschel H (2018). Magnitude of muscle strength and mass adaptations between high-load resistance training versus low-load resistance training associated with blood-flow restriction: a systematic review and meta-analysis. Sports Med., 48:361-378.