Spring naar content

Verloop in de atletiekprestaties bij adolescenten

Noorse jongens en meisjes die op hoog niveau aan atletiek doen presteren vergelijkbaar als ze 11 jaar oud zijn. Daarna stijgen de topprestaties van jongens meer dan die van meisjes. De loopprestaties verbeteren tussen 11 en 18 jaar ongeveer met 20% voor jongens en 13% voor meisjes, de sprongprestaties stijgen respectievelijk met ongeveer 45% en 25%.

Voor jeugdcoaches is het handig om een indicatie te hebben van de prestaties van jongens en meisjes op verschillende leeftijden. Noorse en Britse onderzoekers hebben de ontwikkeling in de prestaties bij de 60 m, de 800 m, het ver- en hoogspringen van zowel jongens als meisjes tussen 11 en 18 jaar van de Noorse nationale top 100 geanalyseerd.

Top 100 van Noorwegen

Voor dit onderzoek is een database gebruikt van de Noorse atletiekbond waarin de top 100 van beste prestaties van jonge atleten in iedere leeftijdsgroep (tussen 11 en 18) zijn bijgehouden vanaf 1975. In totaal zijn er 6400 sportresultaten onderzocht van 1373 jongens en 1149 meisjes.

Figuur 1. Verloop van prestaties, uit Tønnessen et al., 2015

In de bovenstaande grafieken, afkomstig uit het artikel, zijn de gemiddelde prestaties in absolute waarden van zowel jongens als meisjes op de verschillende onderdelen te zien.

Jongens van 18 jaar presteren gemiddeld 18% beter op de 60 m, 23% beter op de 800 m, 48% beter bij het verspringen en 41% beter bij het hoogspringen in vergelijking met jongens van 11 jaar. Voor meisjes van 18 jaar geldt een betere prestatie van 11% op de 60 m, 15% op de 800 m, 26% bij het verspringen en 24% bij het hoogspringen in vergelijking met meisjes van 11 jaar.

Conclusies

De mate van verbetering in prestaties van adolescenten die in de atletiek op hoog niveau trainen en presteren in Noorwegen is jussen 11 en 12 jaar vergelijkbaar voor jongens en meisjes. Daarna verbeteren prestaties van jongens zich meer dan die van meisjes. De prestaties die hier zijn beschreven geven een indicatie per leeftijdscategorie van de top 100 van Noorwegen. Let er wel op dat dit artikel gaat over de ontwikkeling in prestaties en niet over de directe ontwikkeling van een individuele sporter. Individuele verschillen kunnen bijvoorbeeld ontstaan door de groeispurt. Houdt er rekening mee dat er veel variatie zit tussen de sporters en dat de maturiteit van de sporters (lichamelijke ontwikkeling/groeispurt) een grotere rol speelt dan de leeftijd voor de mate van progressie. De effecten van de maturiteit zijn door de gehanteerde analyses in dit onderzoek uit de resultaten gefilterd. De informatie is dus alleen te gebruiken ter vergelijking met leeftijdsgenoten, maar niet nuttig voor het volgen van individuele ontwikkeling.

Bron

  1. Tønnessen E, Svendsen IS, Olsen IC, Guttormsen A, Haugen T (2015) Performance Development in Adolescent Track and Field Athletes According to Age, Sex and Sport Discipline. PloS one, 10(6), DOI: 10.1371/journal.pone.0129014

Bewaren