Voedingsadvies voor waterpoloërs
Door het intensieve karakter van de sport kan de glycogeenvoorraad van waterpoloërs uitgeput raken. Hoewel het een teamsport betreft vereist het voedingsadvies toch een individuele aanpak. Binnen het team bestaan namelijk vaak grote individuele verschillen in lichaamssamenstelling en fysieke belasting tijdens de wedstrijd.
Waterpolowedstrijden op topniveau duren ruim een uur en zijn erg intensief. Gemiddeld twee derde van de tijd is de hartfrequentie van de spelers hoger dan 80% van de maximale hartfrequentie. De belasting van de veldspelers kenmerkt zich door korte sprints afgewisseld met duels om de bal. Herstellen is eigenlijk alleen mogelijk gedurende een wissel. De auteurs geven aan de hand van wetenschappelijk onderzoek voedingsadviezen voor waterpoloërs.
Variatie in advies voor energie-inname
De auteurs geven aan dat de geadviseerde energie-inname nogal kan verschillen tussen waterpoloërs. Buiten de verschillen in trainingsomvang en –intensiteit blijkt er een groot verschil in lichaamssamenstelling (sommige spelers hebben een relatief hoog vetpercentage) en gewicht te zijn tussen waterpoloërs. Daarom is het advies van Cox en collega’s vrij algemeen: 4 tot 8 g koolhydraten per kg lichaamsgewicht per dag. Waarbij een grotere koolhydraatinname bedoeld is voor spelers met een laag vetpercentage en/of tijdens intensieve trainingsdagen en een lagere inname voor spelers met een hoog vetpercentage en/of tijdens minder intensieve trainingsdagen. Voedingsadvies moet altijd op het individu afgestemd zijn, maar door het grote verschil tussen waterpoloërs is dit voor hen helemaal essentieel. Om een advies op maat te geven zal zowel de voedingsinname als het energieverbruik in kaart gebracht moeten worden, iets dat tot dusver zelden is gedaan.
Herstel
De auteurs geven aan dat waterpoloërs na een wedstrijd hun glycogeenvoorraad moeten aanvullen om het herstel te bevorderen. Daarnaast is ook het innemen van eiwitten van belang om spierherstel te stimuleren. Cox en collega’s komen zelf helaas niet met een praktisch advies. Er bestaan echter voedingsrichtlijnen voor het herstel van atleten die langdurig een intensieve inspanning hebben geleverd waarop een individueel advies te baseren is. Om het herstel te bevorderen is het advies om na een langdurig intensieve inspanning, zoals een waterpolowedstrijd direct na de wedstrijd 20 g eiwitten in te nemen (link). Ook is het advies om 1,2-1,5 g koolhydraten per kg lichaamsgewicht per uur in te nemen [1]. Een diëtist kan een individueel gespecialiseerd advies geven. Door een koolhydraatrijke drank te drinken kan een speler de glycogeenvoorraad op peil brengen en een eventueel vochttekort aan te vullen. De auteurs constateren verder dat waterpoloërs na wedstrijden soms veel alcohol drinken. Dit kan het herstel negatief beïnvloeden (link).
Conclusie
De auteurs geven aan dat, door de grote verschillen tussen spelers, individuele voedingsbegeleiding bij waterpoloërs erg belangrijk is. Waterpolo is een intensieve sport en daarom is het van belang dat spelers hun glycogeenvoorraad snel aanvullen en voldoende eiwitten innemen, vooral als zij meerdere trainingen of wedstrijden op een dag hebben. Het lijkt goed om af en toe te kijken of de energie-inname en het energieverbruik van de spelers in evenwicht is.
Bronnen
- Stellingwerff T, Maughan RJ, Burke LM (2011) Nutrition for power sports: middle-distance running, track cycling, rowing, canoeing/kayaking and swimming. J. Sport Sci., 29: sup1 S79-S
- Cox GR, Mujika I, Van den Hoogenband CR (2014) Nutritional recommendations for water polo. Int. J. Sport Nutr. Exerc. Metab., 24: 382-391