Spring naar content

Voedingsadviezen voor jonge sporters vergelijkbaar met die voor volwassenen

Het voedingsadvies voor jonge sporters komt in grote lijnen overeen met dat voor volwassen sporters. Uit een literatuurstudie blijkt dat, net als voor volwassenen, individueel advies voor jonge sporters belangrijk is, met name tijdens de groeispurt.

Talentvolle sporters trainen vaak op jonge leeftijd al veel en intensief. Zelfs het uitvoeren van meerdere trainingen op een dag is geen uitzondering. Net als bij volwassen sporters is voeding voor jonge sporters belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende energie beschikbaar is om de training te volbrengen en om optimaal te kunnen herstellen na een geleverde inspanning. Hoewel er veel informatie beschikbaar is over de optimale voedingsinname voor volwassen sporters is dit voor jonge sporters veel minder het geval. Smith en collega’s zijn op basis van de wetenschappelijke literatuur nagegaan wat op dit moment de geldende voedingsadviezen zijn voor jonge sporters. Hieronder staan hun belangrijkste bevindingen.

Weinig verschil met volwassenen

Tot op heden blijkt er niet veel onderzoek te zijn uitgevoerd naar de voedingsadviezen voor jonge sporters. Dit komt vooral doordat de regelgeving erg streng is als het gaat om onderzoek bij kinderen en adolescenten. Het blijkt dat onderzoekers vooral de voedingsadviezen voor volwassen sporters hanteren als leidraad voor het voedingsadvies voor jonge sporters. Wat uit het beschikbare onderzoek naar voren komt is dat met het ouder worden de energiebehoefte stijgt. Totdat kinderen de pubertijd bereiken is er geen verschil in energiebehoefte tussen jongens en meisjes. Waar de energiebehoefte van intensief sportende meisjes vanaf ongeveer 13-14 jaar gelijk blijft (rond de 2800 kcal/dag of 11700 kJ/dag) stijgt het bij intensief sportende jongens door naar ongeveer 3900 kcal/dag of 16300 kJ/dag op hun achttiende. Dit zijn uiteraard gemiddelden en deze getallen zijn sterk afhankelijk van de mate van fysieke arbeid die de jonge sporters leveren.

Voor de inname van koolhydraten geldt dat jonge sporters die zich langdurig en intensief moeten inspannen (>45 minuten) minimaal 30-60 g koolhydraten per uur in zouden moeten nemen tijdens de inspanning. De onderzoekers veronderstellen dat de inname van 1,2-1,8 g eiwitten per kg lichaamsgewicht per dag voldoende is om een negatie eiwitbalans tegen te gaan. Voor de optimale inname van vetten is geen advies te geven, simpelweg omdat hier volgens de onderzoekers geen wetenschappelijk onderzoek naar is uitgevoerd.

Inname van ijzer en calcium

Smith en collega’s staan verder onder andere stil bij de adviezen over de 2 zogenoemde micronutriënten. Een sporter die hard traint loopt het risico op een ijzertekort. Dit kan gepaard gaan met prestatieverlies. Dit risico is groter bij meisjes die menstrueren. De onderzoekers adviseren dat jongens en meisjes van 14-18 jaar tussen de 11 mg en 15 mg ijzer per dag binnen krijgen. Calcium is vooral belangrijk voor kinderen in de groei voor de ontwikkeling van de botten. Het advies voor adolescenten is om 1300 mg calcium per dag binnen te krijgen. Smith en collega’s benadrukken dat deze hoeveelheden prima binnen te krijgen zijn via een gevarieerde voeding en het innemen van supplementen is zodoende ook niet nodig.

Conclusie

Er is weinig onderzoek uitgevoerd naar de voedingsadviezen voor jonge sporters. Uit het beschikbare onderzoek concluderen de onderzoekers dat het voedingsadvies voor jonge sporters in grote lijnen overeenkomt met dat van volwassen sporters. Het is wel belangrijk te weten dat er voor elke sporter individueel nagegaan moet worden wat het voedingsadvies is, zeker als een sporter in de groeispurt zit. Dit kan uiteraard in overleg met een sportdiëtist.

Bron

  1. Smith JW, Holmes ME, McAllister MJ (2015) Nutritional consideration for performance in young athletes. J. Sports Med., In Press, doi: 10.1155/2015/734649