Spring naar content

Voedingsadviezen voor tennissers

Koolhydraten en vocht zijn van essentieel belang voor tennissers. Dit blijkt uit een uitgebreid review van Ranchordas en zijn collega’s van de universiteiten van Sheffield en Loughborough.

Tennis is een zeer populaire sport. De duur van een tenniswedstrijd kan nogal variëren. Tenniswedstrijden kunnen binnen een uur afgelopen zijn, maar ooit heeft een wedstrijd tussen John Isner en Nicolas Mahut op Wimbledon in 2010 meer dan elf uur geduurd. Deze wedstrijd had wel een onderbreking na de vierde set, maar de vijfde set bestond maar liefst uit 138 games. Voeding gaat een steeds belangrijkere rol spelen naarmate de intensiteit en duur van een wedstrijd toeneemt. Aangezien dit artikel een uitgebreide review is volgt hieronder een selectie van voedingsadviezen voor tennisspelers die geregeld intensief trainen of wedstrijden spelen.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn dé energiebron tijdens tenniswedstrijden en trainingen. Onderzoekers die zich specifiek gericht hebben op koolhydraatinname en tennisprestatie geven aan dat de inname van 0,7 g/kg lichaamsgewicht per uur koolhydraten nodig is om prestatieverlies tegen te gaan. Dit betekent dat iemand van zeventig kilo ongeveer vijftig gram koolhydraten per uur in moet nemen tijdens wedstrijden of trainingen als deze van een hoog intensief niveau zijn.

Eiwitten

Volgens Ranchordas en collega’s is er weinig bekend over de noodzakelijke eiwitinname voor tennissers. Er zou al helemaal geen informatie beschikbaar zijn over de eiwitinname tijdens de wedstrijden. Het advies dat uit de review naar voren komt is meer een algemeen advies voor topatleten. Het advies voor deze atleten is om 1,8 g/kg lichaamsgewicht per dag binnen te krijgen. Deze hoeveelheid is nodig om optimaal te herstellen na inspanning.

Vetten

Vet is een belangrijke energiebron, maar volgens Ranchordas en collega’s is dit tijdens tennissen niet zo. Koolhydraten zijn tijdens trainingen en wedstrijden zoals gezegd de belangrijkste energieleverancier. Wat een wenselijke hoeveelheid vet is die een tennisser binnen moet krijgen op een dag is niet onderzocht, zo blijkt. De aanbevolen hoeveelheid lijkt vooral afhankelijk van de verbruikte energie tijdens een wedstrijd of training. Een gemiddeld energieverbruik is voor vrouwen 31,4 en voor mannen 35,2 kJ/kg lichaamsgewicht per uur. Uiteraard is dit afhankelijk van de intensiteit en zijn deze getallen ook niet meer dan een indicatie.

Warmte en vochtinname

Tennis vindt vaak plaats in een warme omgeving. Het blijkt dat tennissers per uur wel 2,5 tot 3 liter per uur kunnen zweten. Vochtverlies in geringe mate is niet meteen nadelig, maar bij deze hoeveelheden is dat het wel. Dit vochtverlies verstoort de homeostase in het lichaam. Zo verliest een speler veel zouten door het zweten, wat vermoeidheid en krampen in de spieren kan veroorzaken, en de lichaamstemperatuur loopt verder op. Bij een hoge temperatuur is het advies 400 milliliter vocht met zouten per kwartier binnen te krijgen om ernstige uitdroging te voorkomen. Veel sportdranken bevatten de benodigde zouten. Naast dit advies van de onderzoekers uit Engeland is het aan te raden dranken koel te drinken, zodat de kerntemperatuur van het lichaam daalt. Daarnaast is het via drank ook mogelijk de benodigde hoeveelheid koolhydraten binnen te krijgen.

De hierboven vermelde adviezen zijn vrij algemeen, maar zijn goed als uitgangspunt te hanteren. Het is hoe dan ook belangrijk om goed na te denken over wat er op voedingsgebied wellicht nog te winnen valt voor tennissers.

Bron

  1. Ranchordas MK, Rogerson D, Ruddock A, Kiler SC, Winter EM (2013) Nutrition for tennis: practical recommendations. J. Sports Sci. Med., 12: 211-224