Voetbalspecifieke taken zijn 24 uur na krachttraining niet meer verslechterd
Spiervermoeidheid veroorzaakt door krachttraining leidt een dag later niet tot een slechtere uitvoering van voetbalspecifieke taken zoals passen, dribbelen en koppen. Dit blijkt uit onderzoek van sportwetenschapper Draganidis en zijn Griekse collega’s.
Krachttraining is een belangrijk onderdeel van de voetbaltraining. De meeste professionele voetballers doen een aantal keren per week aan krachttraining. Krachttraining kan de motoriek tijdelijk verminderen. De vraag is hoe lang de effecten van een krachttraining invloed hebben op de motoriek. Dit hebben Draganidis en collega’s bij tien Griekse profvoetballers onderzocht.
De tien voetballers (gemiddeld 20 jaar) ondergingen, met tussenpozen van drie weken, drie interventies: een zware krachttraining, een lichtere krachttraining of geen krachttraining (controlemeting). Zowel de zware als de lichtere krachttraining bestond uitsluitend uit oefeningen voor de benen. Hieronder vielen onder andere de oefeningen ‘leg extension’, ‘heel raises’ en ‘squats’. Bij de zware krachttraining bestond elke oefening uit vier series van vier tot zes herhalingen op 85-90 procent van de maximale spierkracht (1RM). Bij de lichtere krachttraining ging het om vier series van acht tot tien herhalingen op 65-70 procent van de maximale spierkracht. Tussen elke oefening en elke serie zat één tot drie minuten rust.
Zowel voor als direct na de drie interventies moesten de voetballers verschillende voetbalspecifieke testen uitvoeren, zoals gericht passen, gericht schieten, koppen en zo snel mogelijk dribbelen. Ook namen de onderzoekers wat bloed af om de mate van spierschade te bepalen door de concentratie creatinekinase (CK; een marker voor spierschade) te meten. Deze testen zijn 24, 48 en 72 uur na elke interventie herhaald.
De voetballers dribbelden vlak na de krachttraining minder snel en schoten ook minder precies (ongeacht de intensiteit). 24 uur later was er geen sprake meer van deze prestatievermindering. Op de overige voetbalspecifieke testen hadden beide krachttrainingen geen direct of langdurig effect. De concentratie CK was na beide vormen van krachttraining 48 uur lang verhoogd. Dit geeft aan dat spierschade pas na twee dagen verdween. Logischerwijs had de controlemeting geen enkel effect op de prestatie of op de concentratie CK in het bloed.
Trainers kunnen spelers prima technische speloefeningen uit laten voeren als deze spelers een dag eerder krachttraining hebben gedaan. De eventuele negatieve effecten van een krachttraining op het uitvoeren van voetbalspecifieke taken zijn een dag later verdwenen, ondanks dat er dan nog wel sprake is van spierschade. Wellicht ten overvloede: het trainen van technische vaardigheden direct na krachttraining is niet aan te raden. Zwaar intensieve oefenvormen kun je beter uitstellen tot na 48 uur om zo de tijd te nemen voor spierherstel.
Bron
- Draganidis D, Chatzinikolaou A, Jamurtas AZ, Barbero JC, Tsoukas D, Theodorou AS, Margonis K, Michailidis Y, Avlonti A, Theodorou A, Kambas A, Fatouros I (2013) The time-frame of acute resistance exercise effects on football skill performance: the impact of exercise intensity. J. Sport Sci., DOI: 10.1080/02640414.2012.746725