Voetbalteams uit warme landen winnen vaker in de hitte
Voetbalteams uit warme landen hebben voordeel bij wedstrijden in de hitte. De kans dat landen uit de Arabische staten in de Golf (ASG) winnen van landen uit een andere regio neemt toe naarmate de temperatuur tijdens de wedstrijd hoger is dan de tegenstanders gewend zijn. Dit geldt niet als de ASG-landen tegen elkaar spelen of als de temperatuur tijdens de wedstrijden juist relatief laag is.
Bij hoge temperaturen kan de sportprestatie afnemen. Acclimatisatie, oftewel het lichaam laten wennen aan een hogere buitentemperatuur, kan de negatieve effecten van een hoge buitentemperatuur verminderen. Atleten die gewend zijn om in de hitte te presteren, hebben wellicht een voordeel ten opzichte van degenen die zich vooral bij lagere temperaturen inspannen. Of de temperatuur waaraan sporters gewend zijn van invloed kan zijn op de voetbalprestatie, is onderzocht door sportwetenschappers uit Zwitserland en Qatar.
Wedstrijdenuitslagen en weerberichten
De onderzoekers verzamelden de wedstrijdgegevens van 2008 wedstrijden gespeeld tussen 1957 en 2012 door teams uit 6 Arabische staten in de Golf (ASG) waar het over het algemeen zeer warm is (Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saoedi Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten). Zij zochten daarnaast op wat de temperatuur en de luchtvochtigheid tijdens de wedstrijd en de gemiddelde temperatuur in het land van herkomst van beide teams was. Ook hielden zij rekening met de plek van de teams op de wereldranglijst en het feit dat de teams uit of thuis speelden. Vervolgens bepaalden Brocherie en collega’s welke factoren de grootste invloed hadden op de kans die de Golfstaten hadden om te winnen.
Uit de berekeningen blijkt dat het verschil in temperatuur tijdens de wedstrijd en de gemiddelde temperatuur in het land van herkomst van invloed waren op de voetbalprestatie. De onderzoekers vonden dat de kans dat een ASG-team won, toenam als de temperatuur tijdens de wedstrijd hoger was dan de temperatuur waaraan de tegenstanders gewend waren. Voor elke °C dat de wedstrijdtemperatuur hoger was dan de gemiddelde temperatuur in het land van de tegenstanders, nam de kans op winnen voor een ASG-team met 3% toe. De onderzoekers moesten echter wel corrigeren voor factoren zoals de plek op de wereldranglijst en het thuisvoordeel. Vooral de plaats op de wereldranglijst had namelijk veel meer invloed op de kans op winnen van het ASG-team. Als de temperatuur tijdens de wedstrijd lager was dan wat de tegenstanders gewend waren, had dit geen invloed op de wedstrijd-uitkomst.
Conclusie
Gewenning aan inspanning in de hitte kan volgens deze resultaten een kleine invloed hebben op de voetbalprestatie. Als er een groot niveauverschil is, is acclimatisatie niet de doorslaggevende factor (zoals bij de wedstrijd Nederland-Mexico tijdens het WK voetbal 2014). Als de teams echter van gelijkwaardig niveau zijn, zoals aan het einde van een WK, lijkt een goede acclimatisatie van teams uit relatief koudere landen belangrijk.
Bron
- Brocherie F, Girard O, Farooq A, Millet GP (2014) Influence of weather, rank, and home advantage on football outcomes in the Gulf region. Med. Sci. Sports Exerc., DOI: 10.1249/MSS.0000000000000408