Spring naar content

Vraag bandenspanning rolstoel

Voor zover bij ons bekend, is er geen onderzoek gedaan naar de effecten van de bandenspanning op verschillende ondergronden in het rolstoeltennis. Er zijn twee factoren te onderscheiden waarvoor de bandenspanning van belang kan zijn: de fysieke belasting van de sporter en het snel kunnen wenden en keren.

Het is bekend dat de sporter minder energie hoeft te leveren voor de voortbeweging (dus een lagere fysieke belasting ondergaat) wanneer de banden van een rolstoel hard opgepompt zijn in vergelijking met zachtere banden [1,2]. Dit komt doordat de rolweerstand vermindert bij een hogere bandenspanning, waardoor de sporter minder spierkracht hoeft te leveren voor dezelfde beweging. Bij een hogere bandenspanning is er minder rolweerstand en dus ook minder “grip” op de baan. Wat het effect hiervan is op het wenden en keren in rolstoelsporten is echter niet onderzocht. Het is bijvoorbeeld niet bekend of een rolstoeltennisser vaker slipt wanneer deze speelt met hogere bandenspanning.

Riemer Vegter, docent/onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen, doet onderzoek naar de effecten van verschillende kenmerken van rolstoelen. Hij stelt dat een zo hoog mogelijke bandenspanning waarschijnlijk optimaal is voor de prestaties op relatief harde ondergronden (zowel op hardcourt, gravel als gras). Daarbij is het aan te raden om de richtlijnen van de fabrikant van de banden wat betreft maximale bandenspanning te volgen. Hij geeft ook aan dat het van belang is om het profiel, het materiaal en de stand van de wielen in beschouwing te nemen. Het is dus de moeite waard om op de verschillende ondergronden uit te zoeken of de bandenspanning van invloed is op het wenden en keren tijdens oefenwedstrijden.

Met dank aan dr. R.J.K. (Riemer) Vegter

Bronnen

  1. de Groot S, Vegter RJ, van der Woude LH (2013) Effect of wheelchair mass, tire type and tire pressure on physical strain and wheelchair propulsion technique. Med. Engin. Phys., 35, 1476-1482
  2. Mason BS, Lemstra M, van der Woude LH, Vegter R, Goosey-Tolfrey VL (2015) Influence of wheel configuration on wheelchair basketball performance: Wheel stiffness, tyre type and tyre orientation. Med. Engin. Phys., 37, 392-399