Spring naar content

Vraag herstel en taperen bij jonge judoka’s

Antwoord

De afgelopen twee decennia is de wedstrijdkalender in het judo steeds voller geworden [1,2]. Deze ontwikkeling beperkt zich niet tot de senioren: ook jongere judoka’s doen in hun seizoen aan steeds meer toernooien mee. De volle kalender gaat gepaard met een afname in hersteltijd [1]. Hoewel het trainingsvolume tijdens een taper lager ligt dan normaal, is dit niet de aangewezen manier om een afname in hersteltijd te compenseren. Het doel van een taper is om de prestaties te optimaliseren na een periode van overload [3,4]

Herstel

Er zijn geen studies bekend waarin het herstel van judoka’s in de leeftijd van 15 tot 20 jaar na judospecifieke trainingsarbeid direct is onderzocht. Wel is er een onderzoek bij senioren (gemiddelde leeftijd: 25 jaar) waarin de judoka’s 48 uur na een zware training aangaven lichte spierpijn te hebben, en minder hoog sprongen op een sprongtest [5]. Ook waren de in het bloed circulerende markers van spierschade en ontstekingen nog licht verhoogd. Dit is een indicatie dat judoka’s nog niet volledig hersteld zijn, en dus ook niet optimaal presteren. Ondanks dat het herstel van zulke inspanningen bij jongeren in het algemeen iets minder lang duurt dan bij volwassenen [6], is het raadzaam om vlak voor een belangrijk toernooi geen hoog-intensieve training te doen. Een uitzondering hierop is een korte krachttraining in de laatste uren voor de wedstrijd: hiervan weten we dat deze de prestaties juist kan verbeteren

Taperen

Taperen is het verminderen van de trainingsbelasting kort voor een belangrijk toernooi door het trainingsvolume te verminderen, met als doel om prestaties te optimaliseren. Een taper volgt op een periode van overload en duurt meestal een tot twee weken [3,4]. Het is al in verschillende sporten en voor verschillende typen inspanningen aangetoond dat taperen een effectieve manier is om de prestaties te optimaliseren [3]. Er zijn nog maar weinig studies specifiek bij judo uitgevoerd. Het lijkt effectief om bij judoka’s in de leeftijd van 15 tot 20 jaar 7 tot 12 dagen te taperen [7–9]: ze scoren beter op sprongtests en tests voor het anaerobe uithoudingsvermogen, en hun score op de Special Judo Fitness Test neemt mogelijk ook toe [7,9]. Daarnaast neemt de ervaren vermoeidheid en spierpijn af en zitten ze beter in hun vel [8,9].

Korte en lange termijn

Of het zinvol is om in aanloop naar toernooien te taperen hangt af van de doelen op korte en lange termijn. Taperen is erop gericht om prestaties op korte termijn te optimaliseren. Voor toernooien waarbij sporters echt moeten pieken is een taper daarom aan te raden. Als toernooien meer dienen voor de ontwikkeling van een sporter kan overwogen worden om geen taper toe te passen. Zolang periodes van overload en taper onderdeel zijn van de jaarplanning, en passen binnen de langetermijndoelen [3,4], hoeft taperen de ontwikkeling van een judoka niet in de weg te zitten.

Bronnen

  1. Agostinho MF, Moreira A, Julio UF, Marcolino GS, Antunes BMM, Lira FS, et al. Monitoring internal training load and salivary immune-endocrine responses during an annual judo training periodization. J Exerc Rehabil. 2017 Feb; 13(1): 68-75.
  2. Marques L, Franchini E, Drago G, Aoki MS, Moreira A. Physiological and performance changes in national and international judo athletes during block periodization training. Biol Sport. 2017 Dec; 34(4): 371-378.
  3. Bosquet L, Montpetit J, Arvisais D, Mujika I. Effects of tapering on performance: a meta-analysis. Med Sci Sports Exerc. 2007 Aug; 39(8): 1358-1365.
  4. Mujika I & Padilla S. Scientific bases for precompetition tapering strategies. Med Sci Sports Exerc. 2003 Jul; 35(7): 1182-1187.
  5. Detanico D, Dal Pupo J, Franchini E, Fukuda DH, Dos Santos SG. Effects of traditional judo training session on muscle damage symptoms. J Sports Med Phys Fitness. 2017 Jun; 57(6): 872-878.
  6. Hottenrott L, Ketelhut S, Schneider C, Wiewelhove T, Ferrauti A. Age- and sex-related differences in recovery from high-intensity and endurance exercise: a brief review. Int J Sports Physiol Perform 2021 Jun; 16(6): 752-762.
  7. Ouergui I, Daira I, Chtourou H, Bouassida A, Bouhlel E, Franchini E, et al. Effects of intensified training and tapering periods using different exercise modalities on judo-specific physical test performances. Biol Sport. 2022 Oct; 39(4): 875-881.
  8. Ouergui I, Ardigò LP, Selmi O, Levitt DE, Chtourou H, Bouassida A, et al. Changes in perceived exertion, well-being, and recovery during specific judo training: impact of training period and exercise modality. Front Physiol. 2020; 11: 931.
  9. Papacosta E,  Gleeson M, Nassis GP. Salivary hormones, IgA, and performance during intense training and tapering in judo athletes. J Strength Cond Res. 2013 Sep; 27(9): 2569-2580.