Spring naar content

Vraag honkbal en softbal in de hitte

Aangezien een honkbal- of softbalwedstrijd niet zeer intensief is, zal een hoge buitentemperatuur nauwelijks van invloed zijn op de fysieke prestatie en geen aanleiding zijn tot complicaties die met een warmtebelasting te maken hebben (warmtestuwing). Het lijkt dus niet nodig om een wedstrijd bij hoge buitentemperaturen af te gelasten of aan te passen. Wel is er een aantal praktische adviezen te geven aan sporters die in de hitte moeten presteren (zie ook deze samenvatting).

Lichaamstemperatuur

Bij een hoge buitentemperatuur zal de lichaamstemperatuur tijdens sportbeoefening sneller stijgen dan onder normale weersomstandigheden. Sporters zullen in die omstandigheid meer vocht verliezen door te zweten. Om de lichaamstemperatuur tijdens de wedstrijd niet teveel te laten stijgen, en het verlies aan vocht weer aan te vullen, moeten de spelers veel drinken. Het advies is om voorafgaand aan de wedstrijd elke 2-3 uur 6 ml vloeistof per kg lichaamsgewicht te drinken om voldoende gehydreerd aan de wedstrijd te beginnen [1]. Hierbij is het drinken van “ice-slurry’s” wellicht te overwegen, omdat deze ook de lichaamstemperatuur kunnen verlagen [3]. Aangezien het drinken van grote hoeveelheden “ice-slurry’s” in korte tijd bij sommige sporters tot lichte hoofdpijn of maagproblemen kan leiden, is enige voorzichtigheid wel aan te raden [3]. Tijdens de wedstrijd dient er gedronken te worden, volgens bovenstaande richtlijn [1].

Koud water

Ook het besprenkelen van het lichaam of het hoofd met koud water kan helpen om de stijging van de lichaamstemperatuur tegen te gaan [1]. Tijdens de pauze is het lichaam te koelen met koud water, koude handdoeken of een “coolingvest” [1,3]. Het is verstandig om armen en benen niet te koelen aangezien de spieren in de ledematen juist gebruikt worden tijdens honkbal en softbal [3].

Tot slot is het belangrijk om beschermende kleding (en zonnebrandcrème) te dragen tegen de grote stralingsbelasting van de zon. De kleding die bij het honkbal en softbal gedragen wordt, namelijk een pak dat het gehele lichaam bedekt en een pet of helm, voldoet eigenlijk al grotendeels aan deze eisen.

Bronnen

  1. Racinais S, Alonso JM, Coutts AJ, Flouris AD, Girard O, González-Alonso J, Hausswirth C, Jay O, Lee JK, Mitchell N, Nassis GP, Nybo L, Pluim BM, Roelands B, Sawka MN, Wingo J, Périard JD (2015) Consensus recommendations on training and competing in the heat. Sports Med., DOI: 10.1007/s40279-015-0343-6
  2. Ross M, Abbiss C, Laursen P, Martin D, Burke L (2013) Precooling methods and their effects on athletic performance. Sports Med., 43: 207-225.
  3. Tran Tron T, Riera F, Rinaldi K, Briki W, Hue O (2015) Ingestion of a cold temperature/menthol beverage increases outdoor exercise performance in a hot, humid environment. PLoS ONE, DOI 10.1371/journal.pone.0123815