Spring naar content

Vraag indeling rustdag tijdens een toernooi

Er is voor zover bij Topsport Topics bekend geen wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd naar een optimale indeling van een rustdag tijdens een (beachvolleybal)toernooi. Ook onderzoekers uit het netwerk van Topsport Topics geven aan niet op de hoogte te zijn van dergelijk onderzoek. Dat is enerzijds verrassend, aangezien veel sporters rustdagen hebben tijdens toernooien. Aan de andere kant zijn er zoveel factoren die bepalen hoe een indeling van een rustdag eruit kan zien, dat het haast onbegonnen werk lijkt dit goed te onderzoeken. Veel sporters hebben wel een fysieke invulling van een rustdag, maar bewijs dat dit een goede invulling is ontbreekt [3].

Aan de hand van een best educated guess zijn er wel een aantal handvatten te geven die mede kunnen bepalen wat een sporter tijdens een rustdag al dan niet kan doen. Allereerst is het belangrijk een duidelijk beeld te hebben van de wedstrijdbelasting, zowel de fysiologische, als mentale, als mechanische belasting. Een hoge belasting zal zijn weerslag hebben op het prestatieniveau van een sporter [1]. Door de mate van belasting tijdens een wedstrijd te vergelijken met de belasting waar spelers tijdens trainingen aan worden blootgesteld, is in te schatten hoe zwaar een wedstrijd was. Als deze vergelijkbaar is met de zwaarste trainingsvorm, is rust waarschijnlijk belangrijk om zo goed mogelijk te herstellen voor de volgende wedstrijd. Als de wedstrijdbelasting aanzienlijk lichter was dan de piekbelasting van de trainingen, is een lichte trainingsvorm te overwegen [2].

Het kan ook zijn dat een sporter het prettig vindt om nog fysiek actief te zijn tijdens een rustdag. De voorkeur van een sporter kan altijd een overweging zijn om wel te trainen op een rustdag, maar het lijkt verstandig die training op een lage intensiteit uit te voeren. Als de training te intensief is, of een te hoge piekbelasting heeft, kan er extra vermoeidheid optreden, wat het herstel en de voorbereiding voor de volgende wedstrijd in de weg zit.

Het is dus niet bekend hoe een ideale rustdag er uit moet zien. Dit zal per keer waarschijnlijk verschillen. De invulling zal vooral afhangen van de belasting van de gespeelde wedstrijd de dag ervoor en van de wens van een sporter.

Tot slot

Het is ook van belang rekening te houden met de werkelijke rusttijd tussen de wedstrijden. Zo kan het zijn dat er op vrijdagavond laat een wedstrijd is gespeeld en zondagochtend vroeg de volgende wedstrijd volgt. Dit betekent een veel kortere rustperiode dan wanneer er vrijdagochtend en zondagavond een wedstrijd op het programma staat.

Bronnen

  1. Lacome M, Carling C, Hager JP, Dine G, Piscione J (2018) Workload, fatigue and muscle damage in an u20 rugby union team over an intensified international tournament. Int. J. Sports Physiol. Perform., 12 :1-23
  2. Lum D, Landers G, Peeling P (2010) Effects of a recovery swim on subsequent running performance. Int. J. Sports Med., 31: 26-30
  3. McCall A, Davison M, Andersen TE, Beasley I, Bizzini M, Dupont G, Duffield R, Carling C, Dvorak J (2015) Injury prevention strategies at the FIFA 2014 World Cup: perceptions and practices of the physicians from the 32 participating national teams. Br. J. Sports Med., 49: 603-608