Spring naar content

Vraag kleur helm

Antwoord

Er zijn weinig recente studies verschenen waarin onderzoekers zijn ingegaan op deze vraag. Navraag bij thermofysiologen professor Hein Daanen van de VU Amsterdam en doctor Lennart Teunissen van de TU Delft leert dat een witte helm de voorkeur geniet. Wit absorbeert minder zonlicht dan zwart en wordt daardoor minder warm. Daarom heeft een renner bij het dragen van een witte helm minder last van de warmte, ook wel thermische belasting genoemd, dan wanneer hij een zwarte helm draagt [2]. Hoe groot dit voordeel is laat zich lastig voorspellen en zal idealiter gemeten moeten worden. De kleur zal echter maar een klein effect hebben aldus de experts.

Het verschil in thermische belasting van een helm hangt namelijk niet alleen af van de kleur, maar ook van het type helm. Als er een isolerend schuimlaagje aan de binnenkant van de helm zit, wordt de hoofdhuid minder warm. Bevat de helm ventilatiegaten dan zorgt de luchtstroming voor verkoeling en daarmee een lagere thermische belasting [1]. Tot slot speelt het gewicht van de helm een rol in de thermische belasting. Hoe zwaarder de helm, des te hoger de renner de thermische belasting vindt [2]. Bij een zwaardere helm gaat het vooral om het gevoel, de lichaamstemperatuur zal er niet van stijgen. De grootste winst in thermisch comfort van een helm is te verkrijgen met behulp van ventilatiegaten [1]. De kleur heeft dus maar een kleine invloed.

De ideale helm voor een wedstrijd in de zon en bij een hoge omgevingstemperatuur is licht van kleur en gewicht, bevat ventilatiegaten en de buitenkant van de helm staat niet in direct contact met de hoofdhuid. Vanwege de aerodynamische nadelen heeft een tijdrithelm meestal geen ventilatiegaten. Om toch de thermische belasting zo laag mogelijk te houden tijdens een tijdrit is het dus verstandig te letten op de overige drie genoemde eigenschappen van de helm.

Sporters moeten nog uitkijken voor verbrandingsgevaar als zij een helm dragen met ventilatiegaten. De zon kan er voor zorgen dat de hoofdhuid verbrandt.

Bronnen

  1. Bogerd CP, Aerts J-M, Annaheim S, Bröde P, De Bruyne G, Flouris AD, Kuklane K, Mayor TS, Rossi RM (2015) A review on ergonomics of headgear: Thermal effects. Int. J. Indust. Ergo.: 45: 1-12
  2. Chen (2018) A review on thermal comfort evaluation of head-worn devices. Rebelo F., Soares M. (eds) Advances in Ergonomics in Design. AHFE 2018. Advances in Intelligent Systems and Computing, vol 777. Springer, Cham.