Spring naar content

Vraag temperatuur hitteprotocol

Er zijn geen harde regels opgesteld over wanneer een hitteprotocol in zou moeten gaan. Het gerenommeerde American College of Sports Medicine heeft wel richtlijnen opgesteld om aan te geven wanneer er sprake is van een verhoogd risico is op oververhitting [1]. Zij hanteren hiervoor de WBGT, oftewel de Wet Bulb Globe Temperature. Deze, met behulp van een formule berekende temperatuur, is een combinatie van omgevingstemperatuur, luchtvochtigheid, straling en wind [1]. Want niet alleen de omgevingstemperatuur bepaalt hoeveel een lichaam opwarmt, ook de andere factoren spelen hierbij een belangrijke rol. Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe minder goed het lichaam warmte kwijt kan. Het gaat voor dit antwoord te ver om de vrij complexe formule uit te leggen, maar die is hier terug te vinden. In het te downloaden document staat ook een tabel waarin de WBGT af te lezen is als de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid bekend zijn. Hierbij wordt ook nog onderscheid gemaakt of de zon schijnt of niet.

De richtlijnen die het ACSM hanteert zijn als volgt:

  • WBGT 18°C-22°C: enigszins verhoogd risico op hitte-uitputting
  • WBGT 23°C-28°C verhoogd risico op hitte-uitputting en wedstrijduitval.
  • WBGT >28°C zeer groot risico op hitte-uitputting en wedstrijduitval, zeker voor mensen die niet geacclimatiseerd zijn.

Bij een WBGT van 18 graden Celsius, dat is bijvoorbeeld bij een omgevingstemperatuur van 20 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 75 procent, is er al een kans op oververhitting. Een sporter moet hier dus al voor acclimatiseren. Nu zullen in de praktijk veel basketbaltrainingen al plaats vinden in de range WBGT 18°-22° en is acclimatiseren dus geen noodzaak. Bij welke toename van de WBGT acclimatiseren vereist is, is helaas niet met cijfers aan te geven. Professor en expert in de thermofysiologie Hein Daanen heeft wel een advies voor de praktijk. Als de WBGT hoger is dan de gemiddelde WBGT in de trainingssituatie is acclimatiseren eigenlijk een vereiste. Als de thermofysiologische omstandigheden maar iets afwijken van de trainingsomstandigheden zal een acclimatisatieperiode van 5 dagen al veel helpen. Als er sprake is van en groot verschil kan volledige acclimatisatie 12 dagen in beslag nemen, aldus Daanen. Meer over dit onderwerp is te lezen in ons factsheet acclimatiseren en acclimeren.